Foloseau decizii de judecată false pentru a obţine clădiri şi terenuri ale Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie

Anticoruptie.md
14/03/2017
maia.gov.md

Cauza penală în care cinci persoane sunt învinuite de însuşirea mai multor clădiri, dar şi a unui teren a Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie, prin falsificare de probe în procesul civil, a fost expediată în instanţa de judecată.

Potrivit actului de învinuire, la care se face trimitere într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale, pe parcursul anilor 2012 – 2016, învinuiţii, printre care şi fostul jurist al Colegiului, ar fi încercat să intre în posesia a cinci bunuri imobile, ce aparţineau instituţiei. Este vorba despre o clădire administrativă, o farmacie, un laborator, un modul de păstrare a produselor alimentare, o şură, dar şi 12 hectare de teren. Potrivit procurorilor, suma bunurilor adjudecate de inculpaţi depăşeşte câteva milioane de lei.

Cei cinci ar fi folosit decizii de judecată false. Pentru a intra în posesia bunurilor, inculpaţii ar fi invocat existenţa contractelor de vânzare-cumpărare, încheiate în anii '90 cu conducerea Colegiului, prin care bunurile instituţiei treceau în proprietatea persoanelor interpuse. „Ulterior, pretinșii proprietari ai bunurilor, care erau persoane interpuse, în baza contractelor menţionate, se adresau cu cereri de chemare în instanţa de judecată, prezentând probe false pentru a induce în eroare instanţa de judecată și a obţine o hotărâre judecătorească favorabilă”, potrivit procurorilor.

După obţinerea hotărârilor judecătorești, pronunţate în baza probelor false, inculpaţii ar fi înregistrat dreptul de proprietate asupra bunurilor Colegiului la Oficiul Cadastral Teritorial Chişinău.

Procurorii susţin că toate documentele la care făceau referire inculpaţii sunt false, începând cu contractele de vânzare-cumpărare până la actele de predare-primire și dispoziţii de plată de încasarea sumelor conform contractelor de vânzare-cumpărare.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de comiterea escrocheriei în proporţii deosebit de mari şi falsificarea probelor în procesul civil, inculpaţii riscă până la 15 ani de închisoare.

În acelaşi dosar a fost învinuit şi Ion Morei, fostul secretar general al Consiliului Suprem de Securitate.

Anticoruptie.md
14/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii