Fondatorul „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran trimis pe banca acuzaților. Ar fi prejudiciat clienții cu aproape 40 de milioane de lei

Tatiana Gherța
22/05/2023
colaj CIJM

Fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”, Mihail Saran, un director operațional, precum și doi agenți comerciali ai companiei – trimiși pe banca acuzațiilor. Aceștia sunt bănuiți de escrocherie, iar dacă vor fi găsiți vinovați riscă închisoarea pentru un termen de la 8 la 15 ani. Anunțul a fost făcut de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) care a gestionat dosarul. 

Potrivit PCCOCS, fondatorul companiei „Bismobil Kitchen” și alți 3 angajați ar fi prejudiciat șapte persoane cu peste 4,3 milioane de lei. În fond, compania care și-a extins afacerea și în România. Primele probleme la Bismobil Kitchen au apărut la reţeaua de magazine din Cluj, România. Presa clujană a scris că autorităţile din România au pornit un dosar penal după ce a fost închis primul magazini, iar mai mulţi români nu au mai văzut mobilierul de bucătărie, chiar dacă au plătit pentru el.

Presa română a mai relatat că afaceristul din Moldova a infiinţat zeci de societăţi comerciale, cu un capital statutar de doat 200 de roni, care semnau cu românii contracte pentru mobilă individualizată la bucătărie. Procurorii moldoveni anunță că victimele din România cooperează în vederea audierii. 

„Dosarul penal de bază a fost pornit pentru prejudicierea clienților cu aproape 40 milioane lei, după ce aceștia nu și-ar fi primit mobila de bucătărie comandată în 2021-2022. Acum, urmare a trimiterii în judecată a episoadelor din dosarul penal în privința acestor  șapte persoane, investigațiile continuă și în privința celorlalte acțiuni de escrocherie, comise în privința a 168 de persoane nedreptățite”, se arată în comunicatul emis de PCCOCS.

Amintim că, fondatorul companiei a fost reținut în ianuarie 2023, la aeroportul din Chișinău, chiar în momentul în care urma să părăsească Moldova, cu un bilet cu o singură direcție - Moscova, Rusia. Ulterior, în data de 7 aprilie, Curtea de Apel Chișinău a dispus eliberarea lui din arest în penitenciar în arest la domiciliu. Învinuitul a forțat brățara de monitorizare GPS și s-a ascuns de autorități. A urmat căutarea și reținerea repetată a acestuia, în data de 14 aprilie, și plasarea lui în arest preventiv, la solicitarea procurorului PCCOCS.

Urmare a trimiterii dosarului penal în judecată, acesta va fi examinat în fond, timp în care beneficiază de prezumția nevinovăției. 

Tatiana Gherța
22/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii