Foşti funcţionari de rang înalt din Criuleni, cu probleme de integritate, luptă ca să revină în funcţie

Julieta Saviţchi
18/02/2021

Doi  foști vicepreşedinţi ai raionului Criuleni, Oleg Ogor şi Roman Onică, demişi toamna trecută cu majoritatea voturilor consilierilor locali după ce Autoritatea Naţională pentru Integritate (ANI) a constat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, luptă în instanţă pentru a reveni în funcţie. Foştii funcţionari au contestat în instanţă şi Actul de constatare al ANI.

Dosarele privind repunerea în funcţie se află în gestiunea Judecătoriei Criuleni. Pe lângă repunerea în funcţie, Ogor şi Onică solicită să le fie achitate salariile pentru perioada în care au lipsit de la muncă.

Cauzele privind legalitatea actelor de constatare emise de Onică şi Ogor se află pe rol la Judecătoria Chişinău, oficiul Râşcani. În cazul lui Onică, a avut loc o şedinţă de judecată în cadrul căreia instanţa i-a oferit timp până în aprilie ca să prezinte probe. Tot pentru luna aprilie a fost programată şi următoarea şedinţă de judecată în cazul lui Ogor. Acesta nu s-a prezentat la şedinţa programată pentru 16 februarie şi a depus o cerere de amânare.

Pe 21 mai, ANI a stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Roman Onica. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate din decembrie 2019, exercitând timp de mai multe luni funcția de vicepreședinte al raionului concomitent cu mandatul de consilier în unul dintre consiliile locale ale raionului Criuleni.

La 16 iulie, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor. Cazul a fost semnalat de către Portalul anticoruptie.md pe 1 iunie, în urma unei sesizări pe Harta Corupției. Inspectorii de integritate au stabilit că în perioada decembrie 2019 – martie 2020, Oleg Ogor a deținut concomitent, contrar legislației în vigoare, două funcții publice – mandatul de vicepreședinte de raion și calitatea de consilier în Consiliul raional Criuleni.

Portalul Anticoruptie.md a semnalat și incompatibilitatea funcțiilor admisă de Ala Ungurean, care, timp de aproape trei luni, pe lângă funcția de șefă a Direcției Educație, a deținut mandatul de consilier raional.

ANI a constatat încălcarea regimului incompatibilităţilor şi în privinţa Alei Ungurean, iar aceasta a constestat documentul în instanţă. Ala Ungurean a fost demisă în octombrie 2020, împreună cu şefa Direcţiei finanţe a raionului Criuleni, Olga Simon. Ambele funcţionare a fost însă aprobate în funcţie de către noua majoritate formată în Consiliul raional Criuleni la finele anului trecut.

Portalul Anticoruptie.md a publicat o anchetă în care se arată că în perioada stării de urgență, fiind în funcția de vicepreședinte al raionului Criuleni, Oleg Ogor a reușit să atragă din fondul de rezervă al raionului 170.000 de lei pe contul firmei sale, pentru cazarea medicilor din linia întâi într-o tabără care îi aparține.

În anchetă figura și Olga Simon, o persoană din anturajul lui Oleg Ogor, pe care acesta a ajutat-o să-și repare automobilul personal din contul bugetului raional, lucru constatat de Inspecţia Financiară.

Julieta Saviţchi
18/02/2021

Comentarii