Fostul avocat al ex-premieruluu Vlad Filat, mulţumit de decizia CEDO: „O dovadă că mi-am făcut datoria onest”

Anticoruptie.md
01/02/2023
Colaj

Igor Popa, fostul avocat al ex-premierului Vlad Filat, consideră decizia CEDO prin care acesta a primit câştig, de cauză drept o victorie personală, după ce anterior a fost acuzat de fostul său client că nu şi-a făcut onest datoria.

„Am câştigat! Aceasta demonstrează că am lucrat onest în dosarul Filat. Cererea la CEDO a fost depusă de mine personal şi am obţinut câştig de cauză pentru că am lucrat împreună cu toţi colegii în mod colegial şi profesionist. Cu părere de rău, facturile pentru onorariile avocaţilor nu au fost achitate în întregime de către fostul client”, a declarat Igor Popa pentru portalul Anticoruptie.md.

Precizăm că, în 2017, baroul de avocați Popa și Asociații l-a acționat în judecată pe Vlad Filat, cerându-i să achite 1,317 milioane de euro, 105 mii de dolari americani și 230 de mii de lei, bani pe care fostul premier i-ar fi datorat pentru serviciile juridice prestate în perioada ianuarie 2016 – aprilie 2017.

În noiembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea. Vlad Filat l-a acuzat ulterior pe Igor Popa că acesta ar fi făcut jocul lui Plahotniuc.

Amintim că ex-premierul Vlad Filat, condamnat anterior la nouă ani de închisoare pentru acțiuni de corupție, a depus o plângere pe numele lui Igor Popa după ce acesta a declarat în seara de 23 septembrie, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Jurnal TV, că fostul său client și Vlad Plahotniuc ar fi în continuare amici, ar deține bani în mai multe conturi în bănci din Europa și de pe continentul african. Apărătorul a mai spus atunci că fostul său client este cercetat penal pentru spălare de bani în Franța și Germania și că deține o vilă de lux la poalele munților Alpi.

Vlad Filat a reacționat la dezvăluirile fostului său avocat și le-a catalogat drept „minciuni”. În afară de sesizarea depusă la Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaţilor fostul premier a mai depus o plângere și la Procuratură, pentru violarea secretului corespondenței și colectarea ilegală de informații referitor la viața privată.

În anul 2020, Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților din Moldova a decis să-i retragă licența fostului apărător al lui Vlad Filat.

Igor Popa a recunoscut că l-a denunțat pe Vlad Filat autorităților din Germania pentru spălare de bani. „Eu dețin licență de avocat german, iar legislația germană obligă avocații să denunțe dacă cunosc despre infracțiunle grave comise de clienții lor. Dacă nu denunțam, riscam să-mi pierd licența din Germania. La noi nu se face deosebire dintre secretul profesional, libertatea de exprimare și obligațiile avocatului”, s-a justificat Igor Popa.

În prezent, fostul premier Vlad Filat solicită în instanţă despăgubiri de 100.000 de lei, cu titlu de prejudiciu moral, de la fostul său avocat Igor Popa, pentru dezvăluirile făcute de apărător cu doi ani în urmă.

Vlad Filat a fost reținut în toamna anului 2015 în baza unui denunț depus de liderul fugar al partidului Șor, Ilan Șor, care a declarat că Filat i-a cerut cadouri valoroase si bani. Ex-premierul a fost condamnat pentru trafic de influență și corupere pasivă și a primit 9 ani de închisoare cu executare. Reducerea pedepsei din cauza condițiilor de detenție proaste a permis eliberarea lui Vlad Filat în decembrie 2019.

Centrul de Investigații Jurnalistice a deconspirat în cadrul unei ample anchete de presă cum fostul premier și-a scăpat de confiscare averile puse sub sechestru în dosarul de corupție în care a fost cercetat și condamnat. 

 

Anticoruptie.md
01/02/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii