Fostul deputat Serghei Sîrbu a fost reținut în dosarul transfugilor

Ilie Gulca
02/02/2022
Serghei Sîrbu. Foto: tribuna.md

Fostul deputat PCRM, PDM, al Platformei Pentru Moldova, actualmente, vicepreședinte al Partidului Șor, Serghei Sîrbu, a fost reținut miercuri în dosarul foștilor deputați PCRM care au părăsit formațiunea și au aderat al platforma social-democratică la invitația lui Vladimir Plahotniuc. Ei sunt bănuiți de îmbogățire ilicită.

Miercruri dimineață, au fost mai fost reținuți în același dosar Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi, care sunt bănuiți și că au negociat tranziția colegilor lor de la Partidul Comuniștilor din R. Moldova la Partidul Democrat.

Cei 14 foşti deputaţi sunt Alexandr Banicov, Anatolie Zagorodnîi, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Igor Vremea, Corneliu Mihalache, Galina Balmoş, Sergiu Stați, Elena Gudumac, Petru Porcescu, Victor Mîndru, Violeta Ivanov, Artur Reşetnicov, Vladimir Vitiuc.

Procuratura Anticorupție a anunțat recent că a formulat învinuirea lui Sergiu Sîrbu de corupere activă și că va trimite dosarul în judecată.

Potrivit oamenilor legii, fostul parlamentar comunist și democrat, afiliat mai nou Partidului Șor, este învinuit că ar fi încercat în 2015 să mituiască un alt deputat, propunându-i să părăsească fracțiunea parlamentară din care făcea parte și să voteze proiecte de legi promovate de Partidul Democrat. Valoarea mitei, spun surse din procuratură, varia între 100.000 și 200.000 de euro. 

Anterior, liderul PCRM Vladimir Voronin a afirmat în spațiul public că Sergiu Sîrbu a încercat să o corupă pe Elena Bodnarenco, deputată comunistă, propunându-i suma de 300.000 de euro. Elena Bodnarenco a recunoscut public faptul că a primit mai multe oferte în acest sens.

Dosarul a fost pornit în octombrie 2019, în baza denunțului unui alt deputat. Denunțătorul a declarat oamenilor legii că Sergiu Sîrbu ar fi încercat să îl corupă pentru ca să părăsească formațiunea din care face parte. În mai 2020, Procuratura a anunțat că dosarul respectiv a fost clasat.  

Când a fost audiat în dosarul respectiv, Sîrbu a respins acuzațiile, dar a declarat că va coopera cu ancheta.

„Chipurile i-aș fi promis bani, anumite favoruri, dar vreau să declar foarte responsabil că este o acuzație absolut falsă. Eu merg pe principiul prezumției nevinovăției, pe principul încrederii organului de urmărire penală. Eu foarte tare cred că Procuratura vrea să afle adevărul”, a spus atunci Sîrbu.

De-a lungul carierei politice, s-a îmbunătățit considerabil și situația materială a fostului deputat. În prima declarație de avere disponibilă, cea pentru 2010, plasată pe site-ul Parlamentului, alesul poporului nu raporta niciun imobil în proprietate.

Dacă până în anul în care a aderat la Partidul Democrat, deputatul pare să fi dus un mod de viață mai modest, în 2013 lucrurile s-au schimbat. În declarațiile de avere ale deputatului încep să apară în fiecare an cadouri și donații de sute de mii de lei și zeci de mii de euro de la nuntă, cumătrie, zile de naștere.

În 2015 deputatul a primit drept cadou un apartament de aproape 200 de metri pătrați, evaluat la peste 800.000 de lei.

Donaţiile au curs gârlă pentru fostul deputat şi în ultimii trei ani. În urma evenimentelor de familie, politicianul s-a căpătuit cu 20.000 de euro. Anul trecut, lui Sergiu Sîrbu i-ar fi fost donate cote părţi de câte 50 la sută din patru imobile, de 644 de metri pătrați, 499 de de metri pătrați, 38,2 metri pătrați și 70 de metri pătrați. Tot prin donație fostul deputat a primit 1/2 dintr-o casă de locuit de 100 de de metri pătrați și două spații comerciale de 52,9 de metri pătrați și 34,3 de metri pătrați. 

În 2021 Sergiu Sîrbu a declarat două automobile – un autoturism BMW X5, care ar costa 875.000 de lei, și un Renault Megane de 137.000 de lei. 

Ilie Gulca
02/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii