Fostul director adjunct al SIS, acuzat în dosarul „expulzării profesorilor turci”, plasat în arest la domiciliu

Anticoruptie.md
09/09/2019

Fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Baltaga, va sta în următoarele 30 de zile în arest la domiciliu. O decizie în acest sens a fost luată, luni, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. 

Baltaga a fost reținut, acum trei zile, pentru 72 de ore, și pus sub învinuire pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, soldate cu urmări grave, în cauza penală care elucidează circumstanțele „expulzării profesorilor turci” de la liceul „Orizont”. 

Drept temei pentru pornirea cauzei penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a R.Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, îndepărtaţi în septembrie 2018 din Republica Moldova în Turcia.

Olga Poalelungi a fost suspendată din funcție la  9 septembrie, printr-un ordin semnat de către ministrul Andrei Năstase.

Amintim că, la 11 iunie curent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați, în septembrie 2018, în Turcia. Curtea a constatat violarea articolelor 5.1 și 8 din Convenția pentru Drepturile Omului și a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cei cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate și care s-au adresat la CEDO.

Anticoruptie.md
09/09/2019

Comentarii