Fostul director al Autorității Aviației Civile, Eugeniu Coştei, a fost reținut pentru spălare de bani

Ilie Gulca
15/08/2022
Eugeniu Coştei. Foto: Facebook.com

Fostul director al Autorității Aviației Civile (AAC), Eugeniu Coştei, a fost reținut luni dimineață într-un dosar de spălare de bani de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție. El este bănuit că, împreună cu alți foști angajați ai entității aeronautice și un fost primar al Chișinăului, Silvia Radu, ar fi comis infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

„Cele patru persoane anchetate ar fi activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic și ar fi semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare. În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că banii primiți pentru servicii ar fi intrat în conturile companiei moldovenești, precum și în conturile unor companii offshore. Ulterior, banii ajunși în offshore ar fi fost distribuiți pe conturile mai multor companii-căpușă pentru a legaliza proveniența lor. În final, mijloacele financiare spălate ajungeau pe cardurile personale ale celor patru suspecți”, se menționează într-un comunicat publicat de Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție.

Pe moment, ofițerii CNA și procurorii investighează o sumă de peste 2 milioane de euro încasată de beneficiarii companiei.

„O parte din aceasta sumă nu ar fi fost raportată către autoritățile fiscale din Republica Moldova, fiind tăinuită prin utilizarea sistemelor bancare din zone offshore. De asemenea, investigațiile efectuate de angajații CNA și procurorii anticorupție au relevat că mai multe companii implicate în tranzacțiile frauduloase ale companiei menționate ar fi fost conectate la spălările de bani cercetate în dosarele fraudei bancare și laundromatului”, se subliniază în sursele citate.

Luni dimineață, procurorii anticorupţie, susţinuţi de mascaţi, au descins la fosta ministră a Sănătăţii şi primăriţă interimară a municipiul Chişinău în perioada guvernării Partidului Democrat, Silvia Radu.

Percheziţii au fost efectuate şi la domiciliul fostului director al Autorității Aviației Civile.

Ilie Gulca
15/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii