Fostul director al Centrului de Medicină Legală, pe banca acuzaţilor. A fost trucată o licitaţie cu implicarea unei firme din România

Anticoruptie.md
10/11/2017
Ion Cuvșinov Foto: timpul.md

Ex-directorul Centrului de Medicină Legală, Ion Cuvșinov, împreună cu actualul şef adjunct al instituţiei şi un specialist al Centrului au ajuns pe banca acuzaţilor, anunţă Procuratura Generală. Cei trei sunt bănuiţi că ar fi trucat licitaţia de achiziţionare a echipamentului pentru laboratorul în care urmau să fie efectuate teste ADN. Potrivit oamenilor legii, bănuiții ar fi prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 10 milioane de lei.

Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită de Procuratura Generală în 2015. Potrivit procurorilor, în conformitate cu Strategia de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, a fost prevăzută procurarea echipamentului care ar permite efectuarea expertizei genetice în Republica Moldova (analiza ADN), „fiind o necesitate stringentă pentru investigarea operativă a crimelor deosebit de grave”.

Astfel, la 14 mai 2013, prin ordinul ministrului Sănătăţii a fost instituit grupul de lucru pentru consolidarea capacităţilor Centrului de Medicină Legală în domeniul efectuării cercetării genetice, iar controlul asupra implementării proiectului a fost pus în sarcina directorului CML. O lună mai târziu, pentru realizarea proiectului s-a dispus alocarea a 9,8 milioane de lei, iar la 30 octombrie, prin ordinul şefului CML, a fost constituit grupul de lucru pentru achiziţii publice, care urma să selecteze compania care va livra echipamentul genetic medico-legal.

„Pe parcursul lunilor iunie-august 2013, expertul CML, acţionând din numele şefilor săi, ar fi dat asigurări unei companii din România că o va favoriza la licitaţia pentru procurarea echipamentului necesar pentru dotarea laboratorului ADN. Pentru confirmarea spuselor sale, acesta le-a organizat reprezentanţilor companiei române vizite neprotocolare la Ministerul Sănătăţii şi la Centrul de Medicină Legală. În urma discuţiilor, s-a convenit elaborarea caietului de sarcini în aşa fel încât parametrii şi specificaţiile tehnice ale utilajului solicitat să coincidă cu cele ale utilajului medical care urma a fi propus de către ofertantul din România. Ca rezultat al acţiunilor infracţionale ale grupului menţionat, a fost aranjată o licitaţie, cu minimizarea concurenţei şi facilitarea apriori a agentului economic”, se arată în comunicatul de presă al Procuraturii.

Potrivit procurorilor, funcţionarii cunoşteau că echipamentul respectiv nu era suficient pentru operaţionalizarea unui laborator de genetică judiciară pentru identificare umană. Totuşi, utilajul a fost cumpărat cu 9,8 milioane de lei. „De asemenea, s-a stabilit că tehnologia care urma să fie aplicată de acest laborator nu este validată de comunitatea ştiinţifică internaţională pentru identificarea umană (HID). Astfel, fără procedura de validare, nu poate fi efectuată procedura de acreditare a laboratorului, iar rezultatele obţinute într-un laborator nevalidat şi neacreditat sunt nule. Mai mult, echipamentul genetic urma să fie achiziţionat abia după proiectarea şi construcţia sediului laboratorului genetic contemporan, ceea ce nu s-a efectuat pînă în prezent, echipamentul neputând fi utilizat conform destinaţiei”, arată comunicatul de presă.

Potrivit Procuraturii, în prezent Republica Moldova este singurul stat din Europa care nu dispune de un astfel de utilaj, procurorii moldoveni fiind nevoiţi să apeleze şi în continuare la serviciile altor state pentru efectuarea expertizelor ADN, fapt ce presupune termene extinse şi costuri ridicate. 

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă de la şase la zece ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la zece la 15 ani. De asemenea, inculpaţii vor fi obligaţi să recupereze cheltuielile judiciare în valoare de 67.000 de lei.

Anticoruptie.md
10/11/2017

Comentarii