Fostul director CNA, Zumbreanu, a pierdut cauza împotriva Parlamentului

Ilie Gulca
09/09/2021
Bogdan Zumbreanu, director CNA (2017–2019)

Bogdan Zumbreanu, fostul șef al Centrului Național Anticorupție (CNA), a pierdut dosarul intentat Parlamentului. Reclamația sa, prin care s-a plâns că a fost demis ilegal de deputați, a fost respinsă miercuri de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani. El a fost demis în iunie 2019 de majoritatea PSRM–Blocul ACUM pentru acuzații de dosare la comandă și cauze pierdute de Republica Moldova la CEDO.

După ce a fost demis acum doi ani de Parlament, Bogdan Zumbreanu a solicitat să fie verificate actele și modul în care a fost destituit din înalta funcție. Cererea sa s-a aflat de mai bine de un an în instanță unde, din varii motive, examinările fiind în mai mult rânduri amânate.

El a fost demis, pe 8 iunie 2019, cu votul a 61 de deputați. Parlamentarii PSRM și Blocul ACUM și-au argumentat decizia prin faptul că șeful CNA s-a făcut vinovat de mai multe abuzuri, inclusiv dosare la comandă și cauze pierdute de Republica Moldova la CEDO.    

Bogdan Zumbreanu are gradul de colonel și a fost votat, pe 15 decembrie 2017, cu votul a 60 de deputați din Parlamentul R. Moldova.

Demiterea șefului CNA a făcut parte din cerințele înainte în cadrul negocierilor pentru formarea majorității parlamentare și anunțate anterior de Blocul ACUM. Anterior, a ocupat funcția de șef al Direcției generale urmărire penală a centrului.

Ilie Gulca
09/09/2021Become a Patron!

Comentarii