Fostul guvernator al BNM, Leonid Talmaci, acuzat că ar fi făcut parte din gruparea criminală implicată în scandalul „Cartea Verde”

Mariana Rață
04/03/2017
Leonid Talmaci. Captură video: Moldindconbank

Leonid Talmaci, fost guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a fost plasat vineri seara, 3 martie, în arest, în baza unui mandat eliberat de judecătorul de instrucție Victor Rățoi. Talmaci urmează să stea 15 zile în izolatorul CNA. Potrivit unei copii a mandatului de arestare, făcută publică de portalul Deschide.md, ex-guvernatorul este bănuit că ar fi făcut parte dintr-un „grup de persoane, (…) care s-au organizat în prealabil pentru a comite mai multe infracțiuni (grup criminal organizat), urmărind scopul de însușire în proporții deosebit de mari a bunurilor Asociației Obștești «Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule»”, se arată în mandatul de arestare.

Procurorul Anticorupție Viorel Morari a confirmat informația pentru portalul Anticoruptie.md, precizând că în cadrul aceluiași dosar penal mai figurează doi angajați ai Moldindconbank, șeful Direcției juridice a băncii și unul dintre membrii Comitetului de conducere a aceleiași bănci. Potrivit procurorului, din probele acumulate rezultă că prejudiciul adus Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA) de către această grupare, prin intermediul Moldindconbank, se ridică la 15 milioane de lei. De asemenea, Republica Moldova s-a aflat în pericol de a pierde dreptul de eliberare a asigurărilor de tip Cartea Verde. 

Leonid Talmaci este președinte al Moldindconbank din ianuarie 2015. Potrivit unei anchete realizate anterior de Ziarul de Gardă în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice, la 20 februarie 2015, la solicitarea lui Oleksandr Pinchuk, cetăţean ucrainean, fost şef al Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule din Republica Moldova în perioada în care asociaţia a fost prejudiciată cu peste 30 de milioane de lei, reprezentanţii Moldindconbank au reziliat cinci contracte de depozit ale BNAA. Apoi au urmat mai multe operațiuni de convertire a banilor din acele depozite în diferite valute, ceea ce ar fi adus prejudicii BNAA de 5,2 milioane de lei, singurul beneficiar oficial al venitului obţinut fiind Moldindconbank.

Ulterior, la solicitarea lui Pinchuk, despre care în investigație se precizează că ar fi fost omul de încredere al lui Veaceslav Platon, Moldindconbank a plasat cu titlu de depozit 19,8 milioane de lei de pe conturile BNAA. În contractul de depozit a fost fixată o clauză mai mult decât dubioasă. Astfel, în caz de reziliere a contractului, BNAA trebuia să achite o penalitate în mărime de 15% din sumă. Un depozit similar a fost deschis și la Moldova Agroindbank. În total, în urma acestor tranzacţii, reprezentanţii BNAA afirmă că asociaţia a suferit atunci prejudicii de peste 30 de milioane de lei.

Procurorul Viorel Morari  a lăsat să se înțeleagă că în cadrul acestui dosar penal urmează și alte rețineri, inclusiv a unor reprezentanți ai Moldova Agroindbank. 

Președintele Igor Dodon a anunțat vineri, 3 martie, că a semnat un decret de constituire a Consiliului economic de pe lângă președinte. Talmaci este unul dintre membrii acestei structuri.

Astăzi, secretarul președintelui, Ion Ceban, a plasat un scurt comentariu pe Facebook, în care își exprimă îngrijorarea față de reținerea lui Talmaci, „o personalitate importantă pentru Republica Moldova, apreciată înalt și de comunitatea internațională, persoană care a stat la baza formării sistemului bancar”. „De ieri este și membru al Consiliului economic de pe lângă președinte. Deja ne documentam. Sperăm că este o eroare și în timpul cel mai apropiat situația se va clarifica”, a notat Ceban.

Leonid Talmaci a condus Banca Națională a Moldovei de la fondarea institu'iei și până în 2010, când a fost înlocuit cu Dorin Drăguțanu.

Mariana Rață
04/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii