Fostul judecător român, Cristi Danileț, a câștigat la CEDO procesul prin care i-a fost încălcată libertatea de exprimare

Cornelia Cozonac
21/02/2024

Fostul judecător român Cristi Danilet, care are și cetățenia Republicii Moldova, a câștigat la CEDO procesul prin care a contestat sancțiunile primite de la Inspecția Judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii din România pentru că și-a exprimat opinia într-o postare pe Facebook.   

„CEDO a condamnat azi Romania pentru încălcarea libertătii mele de exprimare. Acum trei ani CSM decisese sancționarea mea pentru o postare pe Facebook  prin care îmi exprimam îngrijorarea cu privire la modalitatea în care politicul numește Șeful Statului Major al Armatei. Am fost reprezentat de avocata Nicoleta Popescu și a intervenit în proces asociația Forumul Judecătorilor din România. Le mulțumesc enorm pentru efort și profesionalism!”, a anunțat fostul magistrat pe pegina sa de Facebook.

Părțile au convenit că sancțiunea disciplinară aplicată reclamantului a reprezentat o ingerințță în exercitarea dreptului său la libertatea de exprimare în sensul articolului 10 primul paragraf din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului. Curtea nu găsește niciun motiv pentru a concluziona altfel”, se arată în decizia CEDO.

În speță, Curtea de la Strasbourg admite că noțiuni precum „onoare”, „probitate profesională” și „buna imagine a justiției” au un caracter general și se pretează la mai multe interpretări”. 

Nicoleta Popescu este avocata care a reprezentat-o și pe Laura Codruta Kovesi în fața CEDO, în procesul în care a dat statul român în judecată pentru că a fost dată afară abuziv de la DNA de ministrul Justiției Tudorel Toader. Și Kovesi a câștigat procesul, precizează presa din România. 

Cornelia Cozonac
21/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii