Fostul magistrat, Ghenadie Pavliuc, verificat „la sânge” de ANI

Tatiana Gherța
02/06/2023
CIJM

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță că a inițiat controlul privind respectarea regimului juridic al declarării averilor și a intereselor personale în privința fostului judecător și vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Pavliuc. Fostul magistrat a ajuns în vizorul public, pentrru faptul că ar fi eliberat mandate de arestare în dosare de rezonanță, unele decizii fiind calificate de experți în domeniu drept controversate. 

Potrivit ANI, controlul a fost inițiat în baza unei sesizări în care se face trimitere la informațiile publicate pe www.anticoruptie.md cu privire la cariera și averea ex-judecătorului, Ghenadie Pavliuc. Pe lângă informațiile din presă, în sesizare se reflectă și datele incluse în declarația de avere și interese personale depusă în aprilie cu temeiul eliberării din funcție.

„...subiectul declarării dl Ghenadie Pavliuc, în perioada exercitării funcției de judecător, a declarat modificări patrimoniale esențiale, iar disponibilitatea financiară urmează a fi stabilită în cadrul unui control complex”, se menționează în actul de inițiere a controlului publicat de ANI. 

Ghenadie Pavliuc și-a dat demisia la începutul anului 2022, iar Consiliul Superior al Magistraturii i-a acceptat cererea. În aceea perioadă, au fost acceptate și cererile înainte de președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima,  dar și a altor trei magistrați: Sergiu Bularu, de la Judecătoria Chișinău, cel care a admis demersul de suspendare a executării pedepsei de către omul de afaceri Veaceslav Platon, Tudor Berdilă – de la Curtea de Apel Cahul și Ion Cazacu – de la Judecătoria Drochia, cu sediul Glodeni. 

Este de menționat că jurnaliștii anticoruptie.md au scris în repetate rânduri despre deciziile controversate luate de fostul magistrat. Ghenadie Pavliuc a ajuns în vizorul public, fiind unul dintre magistrații care au eliberat mandate de arestare în dosare de rezonanță. Magistratul i-a aplicat lui Ilan Şor un mandat de arestare la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv după gratii. Peste trei săptămâni, l-a eliberat şi din arestul la domiciliu. Ulterior, la solicitarea procurorilor, l-a trimis după gratii pe Vlad Filat, ca apoi să-l salveze de la puşcărie pe fostul deputat Valeriu Guma, condamnat în România la patru ani de închisoare cu executare. În mai multe cazuri, inclusiv în dosarul lui Vlad Filat, avocații au cerut recuzarea lui Ghenadie Pavliuc pentru că judecătorul ar fi rudă cu liderul PD, Marian Lupu. Politicianul a respins legăturile de rudenie. La o ședință a CSM, Ghenadie Pavliuc a recunoscut că are o legătură de rudenie cu democratul. „Undeva, al patrulea grad, din partea soţiei”, explica atunci judecătorul.

Acum doi ani, jurnaliștii anticoruptie.md au scris despre achizițiile luxoase pe care le-a făcut Pavliuc în 2020. Fostul magistrat s-a pricopsit în acea perioadă cu două automobile de model Lexus NX300h, valoarea totală a cărora este de 840.750 de lei. Magistratul a putut să-și permită achiziția după ce a vândut anul trecut un apartament, un garaj și două mijloace de transport. Bunurile au fost înstrăinate contra sumei de 420 de mii de lei și 55 de mii de euro. În 2020, familia Pavliuc a încasat în total peste 564 de mii de lei din salarii, activitate didactică și indemnizații.  Potrivit Ziarului de Gardă, Ghenadie Pavliuc locuiește într-o zonă de lux din Capitală, deși atât el, cât și soția acestuia - medic de profesie - au lucrat întotdeauna la stat. Chiar și așa, el este printre magistrații care au beneficiat de apartamente la preț preferențial

Tatiana Gherța
02/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii