Fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, dat în urmărire internațională

Anticoruptie.md
04/10/2019
Iurie Chirinciuc. Foto: diez.md

Ex-ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost dat joi în urmărire internațională. Informația a fost confirmată pentru Centrul de Investigații Jurnalistice de către Procuratura Generală și Inspectoratul General al Poliției. Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat, la 15 mai curent, pe fostul demnitar la trei ani și șase luni de închisoare, cu executare, pentru presiuni asupra unor companii de construcție a drumurilor. 

Unul dintre captele de acuzare este constituit în baza unui caz investigat de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice în 2015. Curtea de Apel a înăsprit sentința și pentru omul de afaceri Nicolae Ciobanu, complice cu Chirinciuc, condamnându-l la doi ani cu executare.

Chirinciuc a fost reținut în aprilie 2017, fiind bănuit că, împreună cu Veaceslav Teleman, directorul general interimar al Administraţiei de Stat a Drumurilor, precum şi cu şefii a două companii de construcţii, ar fi exercitat presiuni asupra firmei care a câştigat un contract de reabilitare a drumului R6 M1 – Ialoveni, proiect finanţat de Banca Europeană de Investiţii, cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi.

Proiectul finanţat de Banca Europeană de Investiţii a fost câştigat de firma bulgară PatstroyJSC şi prevedea reabilitarea drumului național R6 M1 - Ialoveni, pe o lungime de 6,55 kilometri.

Un alt caz care a constituit unul dintre capetele de acuzare în dosarul intentat pe numele lui Chirinciuc a fost deconspirat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice. În 2015, la doar câteva luni de la învestirea lui în funcția de ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, de la șoseaua Sculeni-Ungheni până la sediul întreprinderii care îi aparține, SRL Lefcons-agro, a fost asfaltat un drum care a costat bugetul de stat 8,5 milioane de lei.  

Anticoruptie.md
04/10/2019

Comentarii