Fostul poliţist Ion Perju, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul lui Valeriu Boboc

Anticoruptie.md
30/03/2015

Ion Perju, fostul poliţist acuzat că i-ar fi aplicat lui Valeriu Boboc o lovitură fatală în timpul protestelor violente din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, a fost condamnat la zece ani de închisoare. Sentinţa a fost dictată luni, 30 martie, de magistraţii Curţii de Apel Chişinău după ce în decembrie 2013 Judecătoria Buiucani l-a achitat.

Chiar dacă a fost pronunţată o decizie de condamnare la închisoare cu executare, inculpatul nu a fost luat sub strajă de către instanţa de apel. Fostul poliţist a părăsit şedinţa de judecată înainte de anunţarea verdictului.

“Recunosc că am fost surprinşi şi că nu ne-am aşteptat la o asemenea decizie. Acum simt că ni s-a făcut puţină dreptate. Măcar unul ar trebui să stea la închisoare. Am dubii însă că vor fi depistate şi celelalte persoane vinovate. E prea târziu…”, a declarat Victor Boboc, tatăl tânărului ucis în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

Deşi Ion Perju a insistat că nu el este cel care l-a lovit pe Valeriu Boboc, o expertiză tehnică a secvenţelor video efectuată în 2010 de Departamentul Investigaţii Computerizate şi Examinarea Probelor din SUA a demonstrat contrariul. Specialiştii au constatat că Ion Perju apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, aplicându-i lui Valeriu Boboc lovitura care, potrivit procurorilor, i-ar fi fost fatală.

Nici Ion Perju, nici avocatul său, Anatol Ceachir, nu au răspuns la telefon pentru a comenta hotărârea instanţei. Sentinţa este cu drept de atac.

Anticoruptie.md
30/03/2015
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii