Fostul președinte al Academiei de Științe, Gheorghe Duca, și soția acestuia, trimiși pe banca acuzaților

Anticoruptie.md
24/01/2019
Gheorghe și Maria Duca. Foto: vipmagazin.md

Dosarul pe numele fostului președinte al Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și al soției acestuia, fost rector al Universității Academiei de Științe, a fost expediat în judecată. Procuratura Anticorupție a anunțat că urmărirea penală a fost finalizată. Cei doi soți sunt acuzați de exces de putere și depășire a atribuțiilor de serviciu săvârșite între 1 ianuarie 2011 și 30 iunie 2016, ceea ce a dus la prejudicierea bugetului de stat cu aproape un milion de lei.

Soții Duca sunt învinuiți că, în calitate de conducători ai instituțiilor, prin cumul, cercetători științifici, și-au atribuit în mod ilicit salarii mai mari pentru activitățile de administrare și cercetare desfășurate decât zilele efectiv lucrate, precum și prime și sporuri nejustificate. Ei s-ar fi aflat frecvent în deplasări de serviciu peste hotarele țării și în concedii de recuperare, fapt neindicat în tabelele de pontaj. 

„Pe durata anchetei, în privința învinuiților a fost dispusă măsura preventivă de obligare să nu părăsească ţara. Procurorul a aplicat sechestru pe casa de locuit a acestora. De asemenea, a fost înaintată o acțiune civilă în vederea reparării prejudiciului cauzat”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Învinuiții și-au depus demisiile din funcțiile deținute. Dacă instanța îi va găsi vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu amendă în mărime între 32.500 și 57.500 de lei sau cu închisoare de până la trei ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pentru un termen de la doi la cinci ani.

Amintim că, în toamna lui 2016, Ilie Donică, președinte al Institutului de Horticultură și Tehnologii Alimentare, a depus o plângere la organele de drept pe numele academicienilor Duca. Potrivit lui Donică, Gheorghe și Maria Duca au primit în 2015 salarii, premii și suplimente salariale în valoare totală de circa jumătate de milion de lei din activitatea desfășurată în cadrul Academiei de Științe, la Universitatea Academiei, Universitatea de Stat, Institutul de Chimie, Biblioteca Academiei de Științe „Andrei Lupan” și Centrul de Proiecte Internaționale, bani care ar fi fost încasați ilegal.

În cadrul unei conferințe de presă din 13 decembrie 2016, Ilie Donică a precizat că s-a plâns mai multor instituții, inclusiv Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Generale. În urma adresărilor sale, ar fi fost creată o inspecție în cadrul Ministerului Finanțelor, care ar fi confirmat ilegalitățile admise. Totodată, soții Duca ar fi întors o parte din bani instituțiilor vizate, recunoscându-și vina. Însă, potrivit președintelui Institutului de Horticultură, acest fapt nu trebuie să îi scape de răspundere penală.

În noiembrie 2016, procurorii Anticorupție au emis o ordonanță prin care a fost refuzată pornirea urmăririi penale „din motivul lipsei laturei obiective și subiective a infracțiunii”. Ulterior, în februarie 2017, magistratul Vitalie Budeci de la Judecătoria sectorului Buiucani a emis o încheiere conform căreia Procuratura Anticorupție a fost obligată să reia procesul penal pornit pe numele soților Duca.

Anticoruptie.md a publicat o anchetă despre veniturile de milioane ale soților Duca, venituri obținute din administrarea bunurilor Academiei, inclusiv de la instituții afiliate acesteia. 

Anticoruptie.md
24/01/2019

Comentarii