Fostul președinte, Igor Dodon, cu probele acuzatorilor pe masă

Viorica Mija
02/05/2023
Colaj CIJM

Acuzatorii vor relua marți, 2 mai, prezentarea probelor  în dosarul denumit generic „Energocom”, inițiat pe numele ex-președintelui Igor Dodon. Acesta este învinuit de exces de putere sau abuz în serviciu, după ce ar fi favorizat semnarea unui contract de procurare a energiei electrice.  Schemele folosite au fost deconspirate în anchetele Centrului de Investigații Jurnalistice încă în anul 2008. Igor Dodon a respins de fiecare dată acuzaţiile care i se aduc.

Dosarul denumit generic ,,Energocom”, în care este vizat ex-președintele Republicii Moldova, a fost trimis în judecată, pentru examinare în fond, pe 9 septembrie 2022.  Fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat. Învinuirea se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului.

„Igor Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului”, susțin acuzatorii.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

„Este un dosar care se referă la evenimente care au avut loc în anul 2008. Dat fiind faptul că peste jumătate de an dosarul expiră ei s-au grăbit și le-au trimis în judecată. Aceste contracte la care se referă domnul procuror au fost semnate peste o săptămână de la numirea mea în funcția de ministru. Au fost negociate până la numirea mea în funcție și a apărut nu știu de unde. Toată acuzare se bazează pe un aviz care nu este original, care este falsificat, care a permis directorului Energocom să semneze un contract cu o companie străină”, a declarat Igor Dodon.

Viorica Mija
02/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii