Fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, acuzat de trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată, cere recuzarea procurorului

Anticoruptie.md
29/05/2018
Captura video Realitatea.md

Fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, acuzat de procurori pentru trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată, a cerut, marți, 29 mai, în procesul de judecată, recuzarea procurorului, pe motiv că acesta nu ar respecta legea și prezumția nevinovăției, dar și pentru că ar fi adus insulte la adresa Curții Europene pentru Drepturile Omului.      

„Sunt mai multe argumente invocate pentru înlăturarea procurorului de la judecată, întrucât dumnealui nu respectă legea, nu respectă absolut nimic, nici prezumția nevinovăției, nici atribuțiile care îi revin conform funcției”, a declarat Dorin Chirtoacă, înainte să intre la ședința de judecată de la Curtea de Apel.

Procurorul Dumitru Robu, care susține acuzarea în dosarul în care este judecat Dorin Chirtoacă, nu a comentat acuzațiile.

În ședința de judecată din 29 mai urma să fie audiat omul de afaceri Alexandru Pincevschi, martor în dosarul parcărilor cu plată, dar audierea a fost amânată. „De la ședința precedentă este știut că dlui nu confirmă, ci infirmă declarațiile anterioare incriminatoare ale fostului șef a Direcției transport, și arată o totală neimplicare a subsemnatului”, a precizat Dorin Chirtoacă cu referire la poziția omului de afaceri. 

Dorin Chirtoacă a fost reținut pe 25 mai 2017 de procurori pentru trafic de influență în cazul licitațiilor pentru amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău. Fostul edil afirmă că nu a comis nicio ilegalitate, îndeplinindu-și doar atribuțiile de serviciu. „Conștiința mea este curată. Îmi doresc să conving de acest lucru și organul de urmărire penală, și judecătorii. Timp de o lună m-am documentat despre acuzațiile care mi se aduc. Nu am denunțat pe nimeni pentru că nu am pe cine și nici eu nu am făcut nimic. Mi-am îndeplinit munca”, a explicat Chirtoacă jurnaliștilor.

Potrivit informațiilor furnizate de CNA, Dorin Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal Chişinău. Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei de Grozavu, 26 la sută din veniturile companiei reprezentau „mulţumire” pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria Capitalei, dintre care 13 procente îi reveneau primarului şi alte 13 la sută şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie.

Anticoruptie.md
29/05/2018

Comentarii