Fostul primar democrat al oraşului Nisporeni, condamnat la 10 ani cu executare, mai rămâne în funcţie de conducere

Julieta Saviţchi
03/08/2022
Captură Jurnal TV

La trei luni după ce a fost condamnat la 10 ani cu executare pentru escrocherie şi încătuşat în sala de judecată, fostul primar al oraşului Nisporeni din partea Partidului Democrat, Ion Gangan, continuă să deţină funcţia de director al Întreprinderii municipale „Apă-Canal Nisporeni”.

Subalternii lui Gangan i-au păstrat intact şi biroul de serviciu, iar pe plăcuţa de lângă uşă continuă să fie afişat numele lui Gangan.

Contactată la telefon de reporterii portalului Anticorupţie.md, Tamara Lungu, şefa pe personal de la „Apă-Canal Nisporeni”, ne-a comunicat că Ion Gangan nu a fost demis pentru că sentinţa nu este irevocabilă şi a precizat că obligaţiile lui Gangan sunt executate de către inginerul-şef al întreprinderii.

Ulterior, Tamara Lungu a chemat la telefon o colegă care ni s-a prezentat drept contabilă. Funcţionara, pe nume Svetlana Baraboi, ne-a dat asigurări că Ion Gangan nu primeşte salariu în perioada cât lipseşte de la serviciu, activitatea sa fiind suspendată.

„Noi nu putem să îl demitem. Întreprinderea este societate pe acţiuni şi administratorul poate să fie demis doar de adunarea generală a acţionarilor. Iar adunarea va putea fi convocată doar după ce sentinţa va intra în vigoare”, a precizat contabila.

Ion Gangan a fost condamnat la 18 mai 2022 la 10 ani cu executare de către Judecătoria Ungheni.

Fostul primar a fost găsit vinovat că, în 2013, în complicitate cu un cumătru de-al său, care îi era şi coleg de partid, l-a deposedat de 70.000 de euro pe un bărbat care revenise de peste hotare de la muncă.

Instanţa l-a obligat pe Gangan să îi restituie victimei 42.500 de euro, restul sumei fiind restituite benevol până la pronunţarea sentinţei. Dosarul penal a fost pornit în iunie 2016, iar în mai 2018 a ajuns în gestiunea magistraţilor.

Avocatul lui Gangan, Andrei Cernicov, a comunicat pentru portalul Anticorupţie.md că va ataca sentinţa în instanţa ierarhic superioară.

Ion Gangan s-a remarcat pe parcursul anilor pentru implicarea în diferite scandaluri, inclusiv de corupţie. În 2010, Ziarul „Timpul” scria că acesta a fost implicat într-o bătaie cu Ion Robu, pe atunci preşedinte al Organizaţiei teritoriale Nisporeni a PLDM.

Portalul „Moldova Curată” a scris că, în ianuarie 2014, mai mulți oameni de afaceri din raionul Nisporeni au organizat o conferință de presă în care au acuzat Consiliul Raional și pe Ion Gangan că ar stabili taxe pe criterii politice pentru agenții economici. Ei menționau că celor care nu-i suţineau în campaniile electorale le erau impuse impozite exagerate.

Julieta Saviţchi
03/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii