Fostul procuror Nicolae Chitoroagă, lăsat să plece acasă după 15 zile de arest preventiv

Julieta Savițchi
06/12/2019

Fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, și nașul său de cununie, Tudor Bodrug, învinuiți de procurorii Anticorupție de îmbogățire ilicită, au fost eliberați, vineri, din arest preventiv. Mandatul, eliberat de instanță pe numele celor doi, pe un termen de 15 zile, a expirat, iar acuzatorii nu au solicitat prelungirea arestului. Tot astăzi, Consiliul Superior al Procurorilor l-a suspendat pe Chitoroagă.

Victor Furtună, procurorul pe caz, a declarat că în privința celor doi au fost efectuate toate măsurile pe dosar și nu mai este necesară deținerea lor în arest preventiv.

Amintim că, Nicolae Chitoroagă a fost reținut, pe 21 noiembrie, pentru 72 de ore, fiind bănuit într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. În aceeași zi, a fost reținut și Tudor Bodrug. Procuratura Anticorupție a pornit cercetările după ce s-a autosesizat în urma unei anchete, realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova.

Procurorii au solicitat inițial plasarea celor doi în arest preventiv, pe un termen de 30 de zile, însă instanța a eliberat mandate pentru 15 zile. Oamenii legii au motivat demersul privind plasarea lui Chitoroagă în arest preventiv prin faptul că acesta ar putea să influențeze ancheta.

La 26 iunie 2018, Nicolae Chitoroagă a demisionat din funcția de șef al PCCOCS, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani. El a declarat că motivul demisiei ar fi „presiunile enorme asupra instituției” și asupra sa. A doua zi după ce a plecat de la șefia PCCOCS, Chitoroagă a fost transferat în funcția de procuror ordinar în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău. Ulterior, acesta a plecat în concediu.

La 27 iulie 2019, portalul Anticoruptie.md a publicat ancheta „Afacerea camuflată a procurorului Chitoroagă de lângă pădurea de la Năpădeni”.

Julieta Savițchi
06/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii