Fostul procuror, Roman Statnîi, la un pas de a reveni în sistem: prejudiciu de 100 de mii de lei în prima instanță

Anticoruptie.md
04/03/2023
Colaj CIJM

Fostul procuror, Roman Statnîi, care și-ar fi dat demisia sub presiunea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, va primi 100 de mii de lei în calitate de prejudiciu moral, după ce a fost reținut și deținut în penitenciar pe nedrept. Decizia a fost pronunțată vineri, 3 martie, de magistraații judecătoriei Chișinău, sediul Centru. Hotărârea este cu drept de apel.

Hotătârea a fost luată în procesul intentat în baza plângerii ex-procurorului Roman Statnîi împotriva Ministerului Justiției, în care a cerut repararea prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de cercetare penală şi de anchetă preliminară, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti.

„Se admite parțial cererea de chemare în judecată (…) cu privire la compensarea prejudiciului moral și material cauzat prin acțiunile ilicite ale organului de urmărire penală (procurorului) și prezentarea, în formă scrisă, a scuzelor oficiale în numele statului, răspândirea informației prin mijloace de informare în masă, ca întemeiată. Se încasează din contul statului Republica Moldova, prin intermediul Ministerului Justiţiei, cu titlu de remediu pentru compensarea prejudiciului moral a sumei de 100 000,00 lei. Se încasează din contul statului Republica Moldova, prin intermediul Ministerului Justiţiei, cu titlu de prejudiciu material a sumei de 10 000,00 lei”, se arată în decizia primei instanțe.

Procurorul Statnîi și-a dat demisia în februarie 2020, la „sugestia” procurorului general, Alexandr Stoianoglo. În mai 2020, Statnîi a fost reţinut şi plasat în arest peventiv, fiind deţinut timp de două luni în Penitenciarul nr. 13.  Acuzatorul era bănuit că l-ar fi deposedat de bunuri pe fostul consilier economic al lui Igor Dodon, Evgheni Kheyman, administratorul firmei din Bahamas care ar fi sponsorizat, în 2016, campania electorală a fostului preşedinte.

În noiembrie 2022, Judecătoria Chişinău a declarat nulă ordonanţa de punere sub învinuire a lui Roman Statnîi, care a constatat că a fost acuzat pe nedrept.

Pe lângă declararea nulităţii ordonanţelor de punere sub învinuire şi de scoatere de sub urmărire penală a lui Statnîi, instanţa a obligat Procuratura Generală să înlăture „încălcările drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale petiționarului Statnîi Roman Petru, cu adoptarea unei hotărâri legale, întemeiate și motivate”.

Fostul procuror a înaintat în instanță alte două cereri, una împotriva procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, cu privire la apărarea onoarei, demnităţii și reputaţiei profesionale, iar alta - împotriva Procuraturii Generale, în care cere anularea ordinului de demitere emis pe numele său.

Anticoruptie.md
04/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii