Fostul şef adjunct de la penitenciare, Serghei Demcenco, din nou pe banca acuzaţilor. Ce îi incriminează procurorii

Julieta Saviţchi
28/11/2022
ANP

Fostul director adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Serghei Demcenco, învinuit într-un dosar penal pentru punerea în aplicare a schemelor de estorcare a banilor în penitenciare şi protejarea liderului interlop Vladimir Moscalciuc, alias Makena, va compărea în faţa instanţei fiind acuzat într-un nou dosar. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunţat luni că a trimis în judecată dosarul în care fostului funcţionar i se incriminează că nu a declarat bunuri de peste 1.000.000 lei.

„Potrivit datelor primite de procurori de la inspectorii de integritate, învinuitul și-a declarat fals cifra veniturilor și proprietăților pe parcursul a cinci ani, începând din 2017. Mai exact, învinuitul nu a indicat în declarația de avere faptul că familia acestuia deține un teren și o casă de vacanță în apropierea Chișinăului (evaluată cadastral la peste 400.000 lei) și două automobile, peste 600.000 lei obținuți din vânzarea altor trei automobile, bani deținuți în valută străină ca pretinsă donație, precum și a indicat un preț redus la cumpărarea unui alt automobil al familiei sale”, se arată într-un comunicat al PCCOCS.

Inspectorii de integritate au constatat că Demcenco a admis mai multe falsuri în declarațiile de avere pentru perioada 2015-2020. Totodată, fostul şef de la penitenciare nu a declarat veniturile obținute din înstrăinarea unor automobile, deținerea cu drept de proprietate a două automobile, precum și a trei imobile.

Totodată, inspectorii de integritate au pus sub semnul întrebării donaţiile din partea unei persoane apropiate declarate de Demcenco. Aceste omisiuni și bănuieli cad sub incidența Codului Penal și a legislației fiscale, inspectorul de integritate a sesizat instituțiile specializate despre rezultatele efectuării controlului averii lui Demcenco.

Procurorii și instituțiile de forță au efectuat la începutul anului curent percheziții în închisori. Motivul perchezițiilor ține de investigarea lui Serghei Demcenco de către PCCOCS pentru abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale.

În urma descinderii din 15 februarie 2021, procurorii au efectuat un control la Penitenciarul Nr. 15 Cricova. Ulterior, șeful închisorii, Victor Munteanu, și interlopul Vladimir Moscalciuc, alias Machena, au fost transportați în izolatorul Centrului Național Anticorupție.

Machena se află în detenție din ianuarie 2002 după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru furt în proporții deosebit de mari.Ulterior, i-a fost redusă pedeapsa la zece ani de închisoare. În 2012, a fost condamnat la alți 19 ani cu executare, fiind învinuit de organizarea unui grup criminal, care se ocupa cu estorcarea banilor prin șantaj de la deținuți și rudele lor.

În 2014, Moscalciuc și unul dintre apropiații săi, Vitalie Gușan, alias Boroda, au ajuns din nou pe banca acuzaților, fiind învinuiți de șantajarea deținuților. Dosarul era pe rol la Judecătoria Chișinău și a bătut pasul pe loc deoarece mai mulți deținuți care au făcut declarații la etapa urmăririi penale au refuzat să facă declarații în instanță în prezența lui Moscalciuc.

La 24 septembrie 2021, Serghei Demcenco, a fost achitat  în dosarul în care era învinuit de „păstrarea ilegală a munițiilor” și „păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a munițiilor”. Procurorii au contestat sentinţa în instanţa ierarhic superioară.

Julieta Saviţchi
28/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii