Viorel Morari, despre pretinsa condamnare ilegală a lui Veaceslav Platon: „Procurorul general și-a depășit atribuțiile”

Julieta Savițchi
18/05/2020

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, consideră că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, și-ar fi depășit atribuțiile atunci când a declarat că Veaceslav Platon ar  fi fost condamnat abuziv în dosarul miliardului și ispășește o pedeapsă ilegală. Viorel Morari este el însuși cercetat penal pentru abuz în serviciu, în mandatul procurorului general Alexandr Stoianoglo.   

Morari califică declarațiile procurorului general drept „iresponsabile”, în condițiile în care patru instanțe au constatat vinovăția lui Platon. „Dacă Stoianoglo afirmă că toate probele din dosarul Platon sunt contrafăcute, atunci temei pentru revizuire ar servi constatarea, printr-o sentință irevocabilă, privind comiterea unei infracțiuni în timpul desfășurării urmăririi penale sau a examinării cauzei în instanță. O astfel de situație nu există. La 7 mai, în dosarul Platon s-a expus Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție, fiind respinsă cererea de revizuire depusă de avocații acestuia”, a spus Morari.

Fostul șef de la Procuratura Anticorupție susține că a fost încălcată prezumția nevinovăției procurorilor, ofițerilor de urmărire penală și a judecătorilor care au lucrat la dosarul Platon. Declarațiile procurorului general privind condamnarea ilegală a lui Platon ar putea afecta urmărirea penală în cazul reluării dosarului. „Articolul 15 din Legea cu privire la Procuratură stipulează că procurorul nu are dreptul să facă declarații publice dacă acestea ar putea ar putea afecta urmărirea penală. Cât de independent poate fi procurorul care examinează cererea de revizuire pe dosarul Platon și cât de obiectivă va fi soluția adoptată de acesta, dacă procurorul s-a expus public pe această cauză?”, se întreabă Viorel Morari.

Amintim că Viorel Morari are statut de învinuit într-un dosar penal intentat pentru abuz în serviciu pentru că ar fi cerut subalternilor săi să intenteze o cauză penală pe numele lui Platon în baza unei plângeri depuse de Plahotniuc.

Julieta Savițchi
18/05/2020

Comentarii