Fostul viceministru al Economiei Valeriu Triboi, condamnat să plătească o amendă de 37.000 de lei

Anticoruptie.md
22/08/2017
Valeriu Triboi. Foto: Jurnal.md

Fostul viceministru al Economiei Valeriu Triboi, cercetat penal într-un dosar de corupţie, a scăpat de închisoare şi s-a ales cu o amendă de 37.500 de lei. Sentinţa a fost pronunţată marţi, 22 august, de magistratul Sergiu Lazari de la Judecătoria Chişinău, cel care l-a condamnat recent la închisoare cu suspendare pe fostul ministru Iurie Chirinciuc.

„Nu vedem motive de contestare. Am solicitat amendă și privarea de a ocupa funcții publice pe un termen de opt ani, dar și recuperarea prejudiciului. Dumnealui și-a recunoscut vina. Prejudiciul a fost restituit benevol de către Valeriu Triboi. A fost vorba de 2,5 milioane de lei. Este o sentință destul de blândă”, a spus procurorul Dorin Compan.

Fostul demnitar a lipsit de la pronunţarea sentinţei.

Reținut în luna martie a acestui an, Valeriu Triboi a fost învinuit de abuz în serviciu şi prejudicierea statului cu aproximativ două milioane de lei. Potrivit procurorilor, Valeriu Triboi şi-a recunoscut vina. Ex-viceministrul a fost lipsit de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de cinci ani.

Cauza penală pe numele ex-viceministrului Economiei Valeriu Triboi a fost expediată în judecată la începutul lunii august. Potrivit procurorilor, în anii 2014 – 2016, inculpatul, abuzând de funcţia pe care o deţinea, prin intermediul unor persoane terțe, ar fi cumpărat de la SA Moldtelecom, al cărei fondator este Ministerul Economiei, un imobil în valoare de aproape un milion de lei, iar ulterior a dat clădirea în locaţiune, pe o perioadă de zece ani, întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord. Ulterior, prin abuz de putere, el ar fi dat indicaţii unor factori de decizie ai întreprinderii să repare imobilul din contul acesteia, pentru reparaţia clădirii fiind alocate patru milioane de lei.

Totodată, pentru același imobil, întreprinderea Furnizarea Energiei Electrice Nord, care a reparat clădirea din banii proprii, urma să achitate plata de arendă în valoare de aproape 50.000 lei pe an. Procurorii au precizat că în cadrul cauzei penale au fost scoase de sub urmărire penală persoanele din subordinea viceministrului sau dependente de el și care i-au executat solicitările. Aceștia nu ar fi cunoscut despre ilegalitatea indicaţiilor făcute pentru satisfacerea unui interes material personal.

Valeriu Triboi a fost reținut pe 31 martie după ce procurorii şi ofiţerii CNA au descins în biroul de serviciu şi la domiciliul său, unde au efectuat percheziţii. De asemenea, au fost percheziţionate şi automobilele ex-funcționarului. La scurt timp, el a fost suspendat din funcția de viceministru. 

Anticoruptie.md
22/08/2017
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii