Șase persoane, învinuite pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, au ajuns pe banca acuzaților

Anticoruptie.md
23/11/2023
colaj CIJM

Au dobândit prin înșelăciune un credit în mărime de 42.500.000 lei de la Banca de Economii SA, dar nu l-au mai restituit. Este vorba de șase persoane, printre care un administrator și fondator al unei companii. Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat joi, 23 noiembrie, despre finalizarea urmăririi penale pe acest caz și remiterea dosarului în instanța de judecată pentru examinare în fond. Doar unul dintre cei șase învinuiți și-a recunoscut vina. Dosarul va fi examinat la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Potirivit unui comunicat emis de PA, urmărirea penală în ambele cazuri a fost disjunsă în septembrie 2023, din cauza penală pornită în martie 2013, de către Procuratura Generală în baza autosesizării. Ulterior au fost conexate și alte cauze penale. 

Pe durata urmăririi penale s-a stabilit că, un administrator și fondator al unei companii, acționănd în complicitate cu un grup de persoane, dobândind prin înșelăciune de la Banca de Economii SA un  credit în mărime de 42 500 000 lei, care, atât în perioada administrării acestuia, dar şi la expirarea termenului de rambursare, nu a fost restituit, astfel instituției financiare fiindu-i cauzat un prejudiciu în proporții deosebit de mari.

Ulterior, persoanele vizate supra, acționând în complicitate și având scopul sustragerii bunurilor altei persoane prin inducere în eroare, au dobândind în perioada lunii decembrie 2011, de la Banca de Economii SA, mijloace bănești în sumă de 4 400 000 lei, care, în scopul tăinuirii și deghizării originii sale ilicite, au fost transferați în adresa mai multor companii.

Doar unul din cei șase învinuiți a recunoscut vina, iar cauzele penale au fost trimise pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea acestor infracțiuni, ei riscă închisoare de până la 12 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani, amendă de la 92 500 la 167 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani și închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de 650 000 la 800 000 lei sau cu lichidarea persoanei juridice.

PA mai anunță că, în scopul garantării executării pedepsei amenzii, recuperării prejudiciului și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra bunurilor în limita sumei de 1 144 000 lei, deținute cu drept de proprietate de către unul dintre învinuiți.

Anticoruptie.md
23/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii