Frauda bancară // PCCOCS a percheziționat domiciliul și biroul unui șef de departament al Băncii Naționale

Ilie Gulca
11/03/2021

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a desfășurat, joi, percheziții la domiciliul și în biroul de serviciu al unui fost administrator special al Băncii de Economii (BEM), care deține și funcția de șef de departament al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). El a fost reținut în baza bănuielii rezonabile de comitere a abuzului de serviciu.

Oamenii legii precizează că acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul investigării dosarului „fraudei bancare”, pe segmentul gestionării garanțiilor bancare acordate de către BNM instituțiilor financiare: Banca de Economii, Unibank, Banca Socială.

Abuzul de serviciu comis în interesul unei organizații criminale se pedepsește cu închisoare de la trei la opt ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la zece la cincisprezece ani.

BNM a desemnat doi administratori speciali la Banca de Economii: Ion Ropot (27 noiembrie 2014–6 aprilie 2015) și Grigorii Olaru. La 6 aprilie 2015, BNM a decis înlocuirea lui Ion Ropot în calitatea sa de administrator special al BEM cu Grigorii Olaru, angajat al BNM.

Începând cu 7 aprilie 2015, Olaru a fost responsabil de gestionarea BEM aflată sub administrarea specială a BNM și să ofere suportul necesar pentru organele de anchetă în investigarea tranzacțiilor suspecte. În același timp, Ion Ropot și-a reluat atribuțiile sale de serviciu din cadrul BNM.

Înlocuirea administratorului special al Băncii de Economii, a precizat BNM, a fost efectuată conform unei practici obișnuite de rotație a angajaților săi, care exercită funcția de administratori ai băncilor.

BNM a decis să instituie administrare specială la BEM prin hotărârea Consiliului de administrație al BNM din 27.11.2014.

Perchezițiile efectuate de joi ar avea legătură cu decizia acordării garanțiilor de stat BEM. Anchetatorii au tras la concluzia că, din momentul instituirii supravegherii speciale, pe 27 noiembrie 2014, banca a restituit depozitele persoanelor fizice și juridice din garanțiile de stat, inclusiv companiei Veb Solution, un offshore din Panama implicat în „frauda bancară”.

Prin urmare, în această perioadă, administrator special al Băncii de Economii a fost Ion Ropot, fostul șef al departamentului de supraveghere specială din cadrul Băncii Naționale.

Ilie Gulca
11/03/2021Become a Patron!

Comentarii