„Frauda cu produse petroliere”. O schemă care a funcționat în perioada crizei carburanților

Ilie Gulca
05/12/2023

Procuratura Anticorupție trimite în judecată o cauză penală, „Frauda cu produse petroliere”, care vizează două persoane învinuite de delapidarea a aproape jumătate de milion de litri de motorină în valoare de 8 milioane de lei.

Oamenii legii au stabilit că un grup de cetățeni ai Republicii Moldova, în perioada 2021-2022, au însușit 461.366 de litri de motorină în valoare de peste 8 milioane de lei de la o companie petrolieră.

Această cantitate de carburanți a fost vândută ulterior, prin intermediul companiei transportatoare ce aparține învinuiților, contra bani în numerar altor agenți economici decât cei indicați în facturile fiscale. Mijloacele financiare obținute au fost însușite în interese proprii.

De asemenea, aceștia au lansat pe piața Republicii Moldova oferte cu produse petroliere la preț diminuat. Ca rezultat, ei au însușit prin înșelăciune în perioada 2019-2022 produse petroliere și mijloace financiare în valoare de peste 8 milioane de lei, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 17 milioane de lei.

Învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția, cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Totodată, în scopul recuperării prejudiciului și eventualei confiscări speciale, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor mobile și imobile în valoare de aproximativ 14 milioane de lei.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea infracțiunii incriminate, inculpații riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Ilie Gulca
05/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii