Fraude cu permise auto // CNA a desfășurat percheziții la școli auto din Chișinău, Comrat și Ialoveni

Crina Dumitriu
24/07/2024

Câteva școli auto din Chișinău, Ialoveni și Comrat au fost percheziționate miercuri de ofițerii CNA și procurori în cadrul unor dosare de trafic de influență și fals în acte publice în care sunt cercetate faptele ilicite ale unor intermediari în procesul de obținere a permiselor auto. Potrivit probelor administrate, bănuiții ar fi pus în funcțiune o schemă de fraudare a procesului de eliberare a permiselor auto contra unor remunerații ilicite.

Intermediarii susțineau că ar avea influență asupra membrilor comisiilor de examene din cadrul Secțiilor de înmatriculare a transportului și calificarea conducătorilor auto ale Agenției Servicii Publice (ASP) și că îi poate determina să faciliteze procesul de susținere a probelor teoretice și practice. De asemenea, solicitanților li se asigura și certificatele medicale contra cost, cu omiterea prezenței fizice a persoanei, dar și certificatele de absolvire a cursurilor teoretice și practice la școlile auto.  Astfel, în cadrul urmăririi penale și a investigațiilor întreprinse de CNA, s-a constatat că pentru întregul proces de obținere a permiselor auto erau pretinse în medie sume de 1000 de euro.

În urma perchezițiilor desfășurate la sediile școlilor auto, la domiciliile și autoturismele bănuiților, au fost ridicate sume de bani, proveniența cărora urmează a fi stabilită, copii ale unor acte de identitate, cu sume de bani atașate, înscrisuri de ciornă și dispozitive de stocare a informațiilor.

Acțiunile pe caz sunt în derulare sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Chișinău, cu suportul subdiviziunii de securitate internă a Agenției Servicii Publice.

Deși cazuri de fraudare și mită pentru obținerea permiselor de conduicător auto sunt foarte frecvente, persoane cu funcții de conducere care ar dirija acest proces nu au ajuns pe banca acuzaților. 

Crina Dumitriu
24/07/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii