Fraude la BAC 2022. Un elev a rezovat testul cu „ajutorul” profesorului, iar alții au apelat la fițuici

Anticoruptie.md
05/08/2022
Sursa: Quo-Vadis.md

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au dispus efectuarea unei anchete de serviciu după ce un elev a primit testul rezolvat la toate examenele de bacalauret. O sesizare despre fraudă a fost expediată și în adresa Centrului Național Anticorupție.

Într-un comunicat, ministerul de resort menționează că din imaginile video se vede că pe întreaga perioadă de aflare în sala de examen, din momentul în care a primit testul și până în momentul predării acestuia, candidatul nu a completat testul cu vreo înscriere, toate înscrisurile fiind efectuate doar pe maculator. Cu toate că testul predat de candidat în sala de examen nu conținea vreo însemnare, rezolvare sau răspunsuri, președintele Centrului de Bacalaureat a predat la Centrul Republican de Evaluare testul cu rezolvări.

O situație similară a fost atestată la toate cele patru probe de examen la care a participat candidatul eliminat din examen. Mai mult, înregistrările video demonstrează că maculatoarele pe care scria candidatul în timpul aflării în sala de examen nu corespund cu maculatoarele prezentate de către Centrul de Bacalaureat ca fiind ale candidatului.

„Este regretabil să constatăm că înscrisurile în afara sălii de examen puteau să fie făcute doar cu participarea personalului responsabil de organizarea examenului din cadrul Centrului de Bacalaureat. Condamnăm acest caz inadmisibil și considerăm că personalul didactic implicat în această fraudă nu ar trebui să se mai regăsească în sistemul educational”, se menționează în comunicatul  Ministerului Educației.

În alte 15 dintre cele 16 cazuri de fraudare înregistrate elevii au fost prinși cu fițuici sau telefonul mobil în sala de examen. 

Anticoruptie.md
05/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii