Funcţionari şi agenţi economici, bănuiţi de corupţie sistematică la eliberarea certificatelor sanitare pentru vânzarea cărnii

Anticoruptie.md
20/04/2021

Cinci persoane, între care funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi agenţi economici, au fost reţinute marți pentru 72 de ore, fiind cercetate de corupere pasivă și activă. Reținuții sunt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor, care desfăşurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieţei Centrale, certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra mită.

Potrivit investigaţiilor, care s-au desfăşurat pe parcursul a trei luni, angajaţi ai Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din municipiul Chişinău ar fi perceput de la agenţii economici, care aduceau carnea pentru vânzare în Piaţa centrală, sume de bani sub formă de taxe de protecţie pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunţit.

Din imaginile video şi înregistrările obţinute de investigatori rezultă că funcţionarii efectuau controale superficiale ale mărfii, admiţând produse de proastă calitate spre vânzare şi punând în pericol siguranţa alimentară a cetăţenilor.

Într-un comunicat al CNA, reprezentanții instituției precizează că, dacă taxa oficială pentru o carcasă de carne de porcină sau bovină este de 10 lei per unitate, atunci mita pentru permisiunea de a o comercializa se ridica până la câteva sute de lei, în funcţie de calitatea mărfii. În cazul în care marfa era proaspătă, de calitate înaltă, mita valora nu mai mult de 100 de lei pentru o unitate. Mărimea mitei însă se ridica de câteva ori în cazul în care pe tarabele pieţei ajungea carne de calitate proastă sau cu un termen mic de valabilitate. Astfel, un agent economic care furniza pe piaţă între 30 și 40 de carcase urma să plătească drept taxă de protecţie câteva mii de lei, la fiecare partidă.

Oamenii legii estimează o sumă, pretinsă drept mită, de circa 100.000 de lei – bani care au fost calculaţi luând ca bază înregistrările obţinute de anchetatori. Suma reală însă, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare.

În urma percheziţiilor din dimineaţa zilei de marți, au fost reţinute cinci persoane, între care trei medici veterinari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi doi agenţi economici. Acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat la domiciliile acestora, în birourile de serviciu şi automobile, dar şi în halele din Piaţa centrală a municipiului Chişinău.

Procurorii conduc urmărirea penală, care se desfăşoară în cadrul a 43 de dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă. Legislaţia în vigoare prevede până la 10 ani de puşcărie pentru aceste fapte, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.

Anticoruptie.md
20/04/2021

Comentarii