Furtul miliardului// Bunuri cu valoarea de peste patru miliarde lei au fost sechestrate în dosarul „frauda bancară”. Câți bani au fost atribuiți lui Plahotniuc

Irina Odobescu
21/10/2021
Foto simbol: 123RF

Peste patru miliarde de lei constituie valoarea bunurilor identificate de către Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA, în cadrul cauzelor penale privind frauda bancară, în perioada 2018-2021.

Alte bunuri, estimate la  aproape 2,2 milarde de lei, au fost sechestrate de ARBI în cadrul unor cauze penale de corupție, spălare de bani, delapidări, contrabandă, trafic de ființe umane, etc. Totodată, la această etapă, pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție, sunt plasate echivalentul a 77 de milioane de lei, 20 de milioane dintre care au fost atribuite lui Vladimir Plahotniuc.

Într-o prezentare grafică a valorii sechestrelor, aplicate pe categorii de infracțiuni, ARBI a menționat, în capul listei, dosarele de spălare a banilor, în cadrul cărora au fost indisponibilizate bunuri, estimate la circa 1,7 miliarde de lei. Acestea sunt urmate de sechestrele în dosarele de corupție – în jur de 201 milioane de lei, escrocherii și delapidări - 139 de milioane de lei, contrabandă – peste 55 de milioane de lei, îmbogățire ilicită – 21 de milioane de lei, trafic de persoane – circa 18 milioane de lei.

Referindu-se la tipul bunurilor sechestrate, ARBI anunță despre indisponibilizarea a 2.273 de terenuri agricole și pentru construcții, trei aeronave, 748 de imobile și 351 mijloace de transport. De asemenea, sechestre au fost aplicate pe conturi bancare, numerar, pachete de acțiuni și capital social, dar și tehnică de calcul. O premieră absolută pentru Republica Moldova, este indisponibilizarea criptomonedei în valoare de 110.552 lei, se mai arată în nota ARBI.

Irina Odobescu
21/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii