Furtul Miliardului // Vladimir Plahotniuc a reclamat încălcări din partea instituțiilor de stat la aplicarea sechestrului pe bunurile sale

Ilie Gulca
15/11/2021
Vladimir Plahotniuc. Foto: Radio Europa Liberă

Cincizeci și două de bunuri din Moldova, România, Franța și Elveția, în valoare de aproape jumătate de miliard de lei, ale lui Vladimir Plahotniuc rămân sub sechestru. Curtea Constituțională a declarat inadmisibile solicitările avocatului fostului lider al PD, care a reclamat încălcări din partea organelor statului. 

Avocatul oligarhului a invocat în cele 12 sesizări, precizează Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI), că normele contestate permit aplicarea sechestrului pe bunurile unor persoane care nu au niciun statut în cauza penală în care se solicită aplicarea acțiunii legale respective.

După spusele avocatului lui Plahotniuc, aceste prevederi încalcă dreptul persoanei de acces liber la justiție, dreptul de a-şi cunoaște drepturile și îndatoririle și dreptul de proprietate.

Cu toate acestea, Curtea însă a considerat toate aceste sesizări drept inadmisibile.

ARBI a indisponibilizat 52 de bunuri, în valoare de peste 486 de milioane de lei, care ar aparține lui Vladimir Plahotniuc în baza delegațiilor procurorilor în cadrul cauzelor penale cu denumirea generică frauda bancară. 

Printre acestea se numără 11 automobile, 11 imobile, o încăpere nelocativă, 5 capitaluri sociale, 17 construcții locative și nelocative, precum și 4 conturi bancare. Din numărul total de bunuri, sechestrate de ARBI, 41 au fost identificate pe teritoriul țării, alte 11 - în Elveția (7), Franța (1) și în România (3).

ARBI precizează că procesul de recuperare a bunurilor infracționale va fi finalizat odată cu adoptarea de către instanța de judecată a deciziei de confiscare.

Pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituția executorului judecătoresc și Serviciul Fiscal de Stat.

Ilie Gulca
15/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii