Generalul lui Dodon, pus sub învinuire. Ce i se incriminează fostului director al SPPS

Julieta Saviţchi
10/01/2022
Iaroslav Martin Foto: SPPS

Directorul Serviciului de Protecţie și Pază de Stat (SPPS) în perioada preşedenţiei lui Igor Dodon, Iaroslav Martin, a fost pus sub învinuire într-un dosar penal pentru abuz în serviciu. Printre acuzaţiile aduse este şi faptul că şi-a comandat o uniformă de general ornată cu fire aurite, care a fost achitată din bani publici.

Iaroslav Martin mai este învinuit şi de faptul că în perioada când era director la SPPS, ar fi procurat pentru sine și angajații săi,insigne cu număr individual de identificare în sumă de aproape 200 mii lei.

Iaroslav Martin a fost revocat de șefa statului, Maia Sandu, la finele anului 2020, „din cauza mai multor probleme”. Aceasta a invocat că Martin este vizat în cadrul unei anchete.

Iaroslav Martin a fost instalat în funcția de director al Serviciului de Protecție și Pază de Stat la 25 iunie 2019, după căderea guvernului Filip, prin decretul fostului președinte Igor Dodon. Decretul acestuia a urmat după ce serviciul respectiv a fost trecut printr-o decizie a Parlamentului din subordinea Guvernului în cea a președintelui Republicii Moldova.

În martie 2020, Dodon i-a conferit lui Martin gradul special de general-maior al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat. Între iunie 2019 și noiembrie 2020, perioada în care s-a aflat în subordinea președintelui Dodon, Serviciului de Protecţie și Pază de Stat a fost folosit în interesele PSRM.  

La o lună de la revocarea generalului Martin, Serviciul de Protecție și Pază de Stat a anunțat demararea unei ample serii de anchete de serviciu în vederea stabilirii unor pretinse acțiuni ilegale admise în perioada 2019-2020. Î

Anchetele de serviciu demarate de către această instituție vizează: utilizarea în scopuri personale a bunurilor încredinţate pentru exercitarea atribuțiilor funcționale – automobilele de serviciu, carduri de combustibil, reparația mijloacelor de transport personale etc.;

Avantajarea unor agenţi economici în procedurile de achiziții în urma cărora au fost procurate servicii de asigurare şi reparații auto;

Instituirea insignei de apartenență contrar prevederilor actelor normative (bugetul fiind prejudiciat în valoare de aproximativ 80.000 de lei;

Închirierea unui spaţiu locativ în scop personal, în temeiul contractului de locațiune achitat din bugetul Serviciului;

Însuşirea unor sume bănești în schimbul combustibilului, pieselor auto și alte bunuri procurate din bugetul Serviciului;

Favorizarea unor ofiţeri de protecţie;

Decizia dubioasă de asigurare a protecției unei persoane cu funcție de demnitate publică –  acordarea protecției dlui Ștefan Gațcan.

Examinarea legalității înstrăinării terenului de 1,5 hectare din str. Vasile Lupu 28. Serviciul a primit în gestiune economică terenul respectiv în 2017 pentru construcția apartamentelor de serviciu. A fost achitat studiul de fezabilitate (circa 99.000 lei). Însă, în luna octombrie 2020, terenul a fost înstrăinat de către Agenția Proprietății Publice unui agent economic la prețul de 69 milioane de lei. În acest sens, Serviciul urmează să sesizeze Procuratura Anticorupție în vederea stabilirii circumstanțelor înstrăinării și cauzării prejudiciului.

SPPS a anunțat de asemenea despre alte ilegalități unde urmează a fi stabilite toate circumstanțele care au dus la admiterea acestora.

Între iunie 2019 și noiembrie 2020, perioada în care s-a aflat în subordinea președintelui Dodon, Serviciului de Protecţie și Pază de Stat a fost folosit în interesele PSRM.  

Julieta Saviţchi
10/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii