Gheorghe Petic rămâne după gratii // Magistrații au respins cererea avocaților privind revocarea măsurii de arest

Julieta Savițchi
18/07/2019
unimedia.md

Curtea de Apel Chișinău a respins joi pentru a doua oară eliberarea din arest al liderului organizației teritoriale Ungheni a PPDA, Gheorghe Petic, condamnat de instanța de fond la 3 ani și 6 luni pentru un presupus  viol. Magistrații au făcut abstracție  de garanțiile oferite de către doi deputați ai blocului ACUM, Inga Grigoriu și Dinu Plângău.

Cererea avocaților privind revocarea măsurii de arest a fost examinată de către un alt complet de judecată, după ce miercuri completul de judecată care examinează cazul Petic a refuzat să-l elibereze din arest pe fostul polițist.

Cei câteva zeci de susținători ai lui Petic care ai protestat în fața Curții de Apel  în timp cât s-a desfășurat protestul s-au arătat indignați de decizia magistraților. Protestatarii au scandat „Vrem justiție, nu corupție! ; Libertate Gheorghe Petic!”. Ulterior aceștea  au depus cereri în instanța de apel cu solicitarea ca Petic să fie eliberat sub garanția lor personală.

Amintim că miercuri un alt complet de judecată a refuzat eliberarea lui Gheorghe Petic. Acesta a sărit peste balustradă și ajutat de susținătorii săi a ielit din incinta Curții de Apel. Petic a revenit după aproximativ 40 de minute, fiind însoțit de avocata sa și câțiva deputați din partea PPDA.

Ulterior, Ion Pleșca, președintele Curții de Apel Chișinău, a semnat o scrisoare în adresa șefului statului, speakerului, prim-minstrului, dar și a misiunilor diplomatice în care susține că în cazul lui Petic a avut loc  o „imixtiune și presiune directă asupra judecătorilor”.

Amintim că Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat, la ora 14.50, o locuitoare a orașului Ungheni, care a reclamat că a fost agresată fizic și apoi violată în propriul apartament. Discuţia dintre femeie şi operator a durat două minute, timp în care acesta din urmă i-a pus femeii mai multe întrebări despre cum și în ce circumstanțe a avut loc infracțiunea. Acuzatorii au prezentat drept probe urmele biologice ale victimei pe hainele lui Petic și o înregistrare video în care fostul polițist a intrat în blocul în care locuiește victima. La 20 martie 2019, Gheorghe Petic a fost condamnat de Judecătoria Chișinău la 3 ani și 6 luni cu executare.

Gheorghe Petic a fost angajat al Poliției de Frontieră, care a ajuns în atentia publică după ce a făcut publice mai multe detalii despre contrabanda de la granița moldo-română și scheme infracționale, care ar fi fost puse la cale de persoane cu funcții înalte din poliție. Fostul polițist a adus acuzații grave și liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, că ar proteja contrabanda cu țigări.

Julieta Savițchi
18/07/2019

Comentarii