Gleb Seghida, avocatul lui Veaceslav Platon: „Procurorii ucraineni fac tot posibilul ca Platon să fie extrădat”

Julieta Saviţchi
05/08/2016
Foto: obozrevatel.com

„Procuratura Generală a Ucrainei demonstrează, prin acţiunile sale, că este decisă să-l extrădeze pe Veaceslav Platon, în pofida argumentelor solide, prezentate de către partea apărării, şi a solicitării instituţiilor de stat din SUA”. Astfel comentează Gleb Seghida, avocatul lui Veaceslav Platon, lipsa procurorului de la şedinţa din 4 august a Curţii de Apel din Kiev, care urma să decidă asupra legalităţii mandatului de arestare emis pe numele lui Platon. Din acest motiv, Curtea de Apel din Kiev a amânat şedinţa pentru data de 9 august. Totodată, Curtea de Apel Chişinău a respins în aceeaşi zi cererea avocaţilor lui Platon, care au contestat mandatul de arestare eliberat pe numele omului de afaceri de către o instanţă din Chişinău.

Potrivit avocatului, partea acuzării a ignorat în mod deliberat şedinţa pentru ca să câştige timp şi să depună în instanţa de judecată demersul privind  extrădarea lui Platon. „Dacă instanţa va începe examinarea extrădării, nu va mai avea sens examinarea apelului privind arestul”, crede apărătorul.

Pașaportul ucrainesc al lui Veaceslav Platon

Seghida susţine că deţine probe concludente că Platon este posesor legal al cetăţeniei Ucrainei, iar procurorii nu au prezentat alte argumente. „Paşaportul ucrainesc i-a fost eliberat lui Veaceslav Kobalev încă în anul 2002 de către Serviciul Migraţional de Stat al Ucrainei. Pentru aceasta au fost depuse toate actele necesare. Clientul meu a păstrat paşaportul de tip sovietic, unde este menţionat că în 1992 i s-a dat cetăţenia Ucrainei. În acel timp, în Ucraina, încă nu era elaborat modelul paşaportului ucrainesc. Clientul meu mai deţine şi certificatul de schimbare a numelui din Platon în Kobalev”, a spus Seghida.

Veaceslav Platon a fost reţinut pe 26 iulie, la Kiev, de către forţele de ordine din Ucraina, la  câteva ore după ce autorităţile de la Chişinău l-au anunţat în urmărire internaţională. La 28 iulie, Judecătoria Pechersk din Kiev a decis, după o ședință care a durat peste zece ore, să îl plaseze pe Platon în arest pe un termen de 40 de zile.  

Platon este acuzat de procurorii din Republica Moldova că ar fi beneficiat de 800 de milioane de lei, bani obținuți în mod fraudulos din credite neperformante contractate de la Banca de Economii de două companii din grupul Șor. De asemenea, procurorii moldoveni îl învinuiesc pe Platon de implicare în așa-zisa „spălătorie rusească”. Compania de consultanță din SUA, Frontier Solutions, a expediat o scrisoare în adresa procurorului general al Ucrainei, în care îi solicită să amâne extrădarea lui Platon în Republica Moldova până în momentul în care acesta va depune mărturii în cadrul unei anchete penale pornite în SUA, pe faptul furtului din sistemul bancar moldovenesc.

La şedinţa din 4 august a Curţii de Apel din Kiev a venit şi reprezentantul Frontier Solutions. Veaceslav Platon nu a fost adus în sala de judecată.

 

Julieta Saviţchi
05/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii