Grupare infracțională, specializată în contrabanda cu tigări, a fost deconspirată în timp ce pregătea transportarea în România a unui lot de peste 3 milioane de lei

Anticoruptie.md
08/08/2019

O grupare criminală specializată în contrabandă cu țigări a fost deconspirată de polițiștii de frontieră din cadrul Direcției speciale de investigații în comun cu Oficiul Nord al PCCOCS.  Aceasta pregătea scoaterea din Republica Moldova în România a unui lot de țigări în valoare de 3.200.200 de lei. 

Potrivit materialelor cauzei penale, locuitori ai municipiului Edineţ, de comun acord cu cetățeni ai României, au format o grupare criminală, care, în baza unui plan bine stabilit, scoteau prin contrabandă produse de tutungerie din Republica Moldova în România. Grupul avea un plan bine determinat de activitate infracțională, cu desemnarea rolurilor şi funcțiilor membrilor grupului, în cadrul căruia fiecărui membru îi revenea fie rolul de aprovizionare, împachetare sau transportare a produselor de tutun. În acest sens au fost trecute peste frontiera moldo-română, peste râul Prut, țigări cu marca de acciz a Republicii Moldova. 

Astfel, în data de 1 august 2019, în cadrul operaţiunii comune, pe malul stâng al râului Prut, mai exact în preajma satului Şireuţi, raionul Briceni, a fost prevenită infracţiunea de contrabandă cu ţigări în proporţii deosebit de mari şi anihilată activitatea infracţională a unei grupări specializate în contrabanda cu ţigări spre România, pe „frontiera verde” și care activa pe teritoriul Moldovei.

La faţa locului, în flagrant au fost depistate 80.000 de pachete de ţigări, marca „Ritm Classic”, cu timbru de acciz al Republicii Moldova, două bărci gonflabile de model „Aqua Storm”, lanterne, staţii radio, binoclu, unităţi de transport destinate săvârşirii infracţiunii. La reţinerea persoanelor implicate, care nu s-au supus somaţiilor legale, ofiţerii au tras mai multe focuri de armă.

În diferite localităţi ale raionului Edineț au fost efectuate simultan 11 percheziţii în locuinţele, depozitele şi autoturismele persoanelor implicate în schema infracţională. De la aceștia au fost ridicate accesorii de la stațiile radio, saci de deminsiuni mari care erau folosiți pentru ambalarea țigărilor, binocluri, bande adezive de tip scoci, înscrisuri de ciornă şi alte obiecte.

În rezultatul operaţiunii și conform art.166 CPP au fost reținute trei persoane pentru 72 de ore, inclusiv organizatori, cât și un șef de Sector al Poliției de Frontieră, fiind ridicate în total 80.000 de pachete de ţigări, două microbuze utilizate pentru săvârşirea infracţiunii, două bărci gonflabile cu motoare, lanterne, staţii radio și binocluri.

Anticoruptie.md
08/08/2019

Comentarii