Guvernul a ajuns la o înțelegere cu familiile a doi profesori turci expulzați din Republica Moldova. Ce prejudicii va achita statul

Anticoruptie.md
16/07/2020

Guvernul va achita câte 25 de mii de euro cu titlu de prejudiciu familiilor a doi cetățeni turci, profesori la Liceul Orizont, expulzați din Republica Moldova în septembrie 2018. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a primit o declaraţie semnată de părţi, potrivit căreia, reclamanţii îşi retrag pretenţiile în schimbul plăţii prejudiciilor.

În faţa Curţii reclamanţii s-au plâns de violarea Articolului 5 alineatul 1 din Convenţie, vizând detenţia ilegală şi Articolul 8 din Convenţie, vizând încălcarea drepturilor la respectul vieţii private şi de familie, în circumstanţe similare cauzei privind extrădarea profesorilor de la Liceul Orizont.

Amintim că în iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați în septembrie 2018 în Turcia. Curtea a constatat violarea articolelor 5.1 și 8 din Convenția pentru Drepturile Omului și a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cei cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate și care s-au adresat la CEDO.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a descins, în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, la filialele celui mai bun liceu privat din Republica Moldova și a reținut șapte angajați de origine turcă și un adolescent. Calificând aceste persoane drept periculoase pentru securitatea națională a Republicii Moldova, SIS le-a expulzat în Turcia. Este vorba despre Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a liceului Orizont, Hasan Karacaoglu, director adjunct general, Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul de la aceeași școală, Mujdat Celebi, director financiar, Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga și profesorul Huseyin Bayraktar. În operațiunea desfășurată de SIS au participat și serviciile secrete turcești. De asemenea, un minor a fost și el reținut împreună cu profesorul său, pentru a fi eliberat la scurt timp.

Instituțiile internaționale au reacționat prompt la acțiunea de expulzare a cetățenilor turci de către SIS. Johanes Hahn, comisarul pentru Extindere și Politici de Vecinătate al UE, a criticat dur, joi seară, decizia autorităților de la Chișinău. „Mă aștept ca guvernul moldovean și toate autoritățile să respecte statul de drept și toate procedurile judiciare stabilite”, a scris Johanes Hahn pe contul său TwitterDe asemenea, un grup de șapte europarlamentari au trimis o scrisoare comună către autoritățile din R. Moldova în care condamnă un astfel de comportament abuziv ce excede valorile și principiile Uniunii Europene.

Anticoruptie.md
16/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii