I-au făcut pe plac: Mandat de arestare pe numele lui Constantin Botnari, la o zi după ce a replicat că este căutat ilegal de Interpol. Care a fost reacţia prietenului lui Vladimir Plahotniuc

Julieta Saviţchi
17/01/2022
Vladimir Plahotniuc şi Constantin Botnari jurnal.md

Judecătoria Chişinău a eliberat, luni, mandat de arestare şi a dispus anunnţarea în urmărire generală a fostului deputat şi secretar general al PDM, Constantin Botnari. Decizia a fost luată la o zi după ce Botnari a distribuit un mesaj video din Londra că este urmărit ilegal de Interpol pentru că nu există o decizie de judecată. Prietenul lui Plahotniuc o acuză pe Maia Sandu că i-a comandat dosarul.

Arestul preventiv în privinţa lui Constantin Botnari a fost dispus la solicitarea acuzatorilor din Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) în vederea anunțării lui în căutare internațională, pentru extrădare autorităților de la Chișinău, în scopul continuării investigațiilor într-un dosar penal.

La scurt timp după pronunţarea deciziei, Constantin Botnari a venit cu o reacţie în care a acuzat-o pe Maia Sandu. „Este o decizie ilegală, motivată politic la indicația oponenților mei politici, în special a partidul de guvernământ PAS și anume a Presedintelui țării Maia Sandu. Maia Sandu a încălcat legea și și-a depășit atribuțiile de serviciu la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021 unde a dat indicații directe procurorilor să-mi fie fabricat dosar penal și să fiu anunțat în căutare, lucru care l-a confirmat personal la conferința de presă în aceași zi când a rostit numele meu în acest context” a declarat pentru portalul Unimedia fostul fruntaş democrat.

Amintim că la finele anului trecut, Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) a anunţat că Botnari este învinuit împreună cu Vladimir Plahotniuc de depășirea atribuțiilor de serviciu și instigare la falsificarea actelor publice, în iunie 2019, în privința fostului director al Agenției Servicii Publice.

„Mai exact, la indicația cetățeanul Plahotniuc, deputatul afiliat dânsului și-a folosit autoritatea conferită prin poziția sa socială din acel moment ca să obțină buletine de identitate și pașapoarte de călătorie, cu încălcarea prevederilor legale, pentru persoane din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. Astfel, actele de identitate au fost perfectate în lipsa solicitanților, prin contrafacerea cererilor acestora, fără semnătura lor și fără prelevarea amprentelor digitale sau captarea imaginilor fotografice a persoanelor. Mai mult decât atât, actele de identitate le-au fost eliberate învinuiților în aceeași zi. Prin faptele comise, au fost încălcate un șir de acte și proceduri obligatorii pentru toți solicitanții. Prin urmare, așa cum învinuiții se eschivează de oamenii legii, procurorii i-au dat în urmărire, iar în privința apropiatului lui Vladimir Plahotniuc a fost solicitată și aplicarea arestului, în lipsă”, se preciza într-un comunicat al PCCOCS.

Ulterior, Viorel Țentiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol), a menționat că solicitarea autorităților de la Chișinău a fost acceptată de Biroul Interpol de la Lyon, astfel că autoritățile internaționale urmează să întreprindă măsuri pentru localizarea lui Botnari.

Constantin Botnari este consătean şi prieten din tinereţe cu Vladimir Plahotniuc. În perioada guvernării PDM, Constantin Botnari a fost numit mâna dreaptă a liderului democrat de atunci. Botnari s-a ales cu porecla „borsetka” pentru că ar fi avut grijă de finanţarea partidului şi ar fi dirijat mai multe scheme de spălare de bani şi finanţări ilicite puse la cale de Plahotniuc.

Vladimir Plahotniuc şi Constantin Botnari în tinereţe, oaspeţi la o nuntă în satul natal

În 2019, când PDM s-a retras de la guvernare, Botnari a dispărut din spațiul public, la fel ca prietenul său. Anul trecut, Botnari a vândut imobilul său de lux din apropierea Chişinăului, despre care Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat o anchetă în 2016.


 

Julieta Saviţchi
17/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii