Igor Dodon ar putea fi cercetat penal. Procuratura Anticorupție a reluat investigațiile privind finanțarea ilegală a Partidului Socialiștilor

Julieta Savițchi
05/12/2019

Procuratura Anticorupție a reluat investigațiile privind finanțarea Partidului Socialiștilor de către Federația Rusă. Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari,  a anulat ordonanța de neîncepere a urmăririi penale, emisă la data de 8 iulie de către subalternul său, Alexandru Cernei. Informația a fost făcută publică de către liderul PPDA, Andrei Năstase.

Președintele PPDA a publicat pe pagina sa de Facebook un răspuns semnat de Viorel Morari, în care omul legii afirmă că a anulat la data de 26 noiembrie 2019 ordonanța  din 8 iulie pe motiv că aceasta ar fi neîntemeiată și lovită de nulitate.

„Ordonanța ne neîncepere a urmăririi penale în cazul finanțării externe a PSRM, recunoscută de Dodon în cadrul târgului cu Plahotniuc, la fel ca şi ordonanța NUP în cazul uzurpării puterii de stat, este anulată! Demersurile şi eforturile noastre dau roade, iar Dodon şi Plahotniuc urmează să fie anchetați penal”, a scris Andrei Năstase.

Amintim că după ce au eșuat negocierile între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor pentru crearea unei majorități parlamentare, democrații au difuzat o înregistrare în care șeful statului iar spune lui Plahotniuc că ar primi câte 700-800 de mii de dolari pe lună pentru întreținerea partidului. Igor Dodon a respins acuzațiile și a declarat că imaginile ar fi trucate.

La 11 iunie current, Procuratura Generală a anunțat că a inițiat un proces penal privind finanțarea ilegală a Partidului Socialiștilor, în baza unor înregistrări video cu camera ascunsă de la negocierile între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, difuzate de posturile TV Publika și Prime, afiliate Partidului Democrat.

În înregistrările făcute în timpul negocierilor dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, la sediul PDM și care au apărut ulterior pe Publika.md, Igor Dodon menționează că ar fi primit bani din Rusia pentru finanțarea PSRM. Ulterior, într-o emisiune de la TV8, Dodon a spus că videoul este trucat, iar informațiile ar fi fost scoase din context.

În august curent, Partidul Unității Naționale (PUN), condus de fostul ministru Anatol Șalaru, a depus  un denunț la Procuratura Generală contra șefului statului, Igor Dodon, în baza înregistrărilor video din timpul negocierilor între Dodon și Vlad Plahotniuc de formare a Guvernului.  După ruprea alianței cu PSRM și demiterea Guvernului condus de Maia Sandu, și Andrei Năstase a solicitat reluarea invrstigațiilor privind finanțarea din Rusia a PSRM. Liderul PPDA a declarat că imaginile video au fost supuse expertizei în România și s-a dovedit că nu sunt truncate.

Julieta Savițchi
05/12/2019
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii