Igor Dodon ar putea fi cercetat penal: Procuratura Generală a intentat dosar penal pentru presupusă corupere a fostului preşedinte

Julieta Saviţchi
19/05/2022
Captură

Procuratura Generală a intentat un dosar penal pe cazul presupusei coruperi a ex-președintelui Igor Dodon de către Vladimir Plahotniuc, în vara anului 2019. Decizia a fost luată a doua zi după ce Curtea de Apel Chişinău a dat curs plângerii fostului deputat Iurie Reniţă, obligând procurorii să pornească urmărirea penală în acest caz.

„Procurorul general interimar a anulat ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale şi a emis o ordonanţă privind intentarea unui dosar penal. Până acum, nu a fost pornit un dosar penal în acest caz”, a precizat pentru portalul Anticorupţie.md Mariana Cherpec, ofiţerul de presă al Procuraturii Generale.

Funcţionara a mai comunicat că dosarul penal nu a fost intentat pe numele lui Igor Dodon, dar asupra cazului în care figurează mai multe persoane

Amintim că, deputatul Iurie Reniță a făcut publică o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, din iunie 2019, în care se vede cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră, în care ar fi fost bani. Șeful statului îi spune să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urmează să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-I transmită lui Cornel.

Secvența video este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon a declarat că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM.

Iurie Reniță a solicitat pornirea urmăririi penale pe faptul coruperii pasive a şefului statului. Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale  în acest caz, iar Procuratira Generală, condusă de Alexandr Stoianoglo, a menţinut decizia.

Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se precizează că „în cadrul procesului penal nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei, precum și subiectul ce a realizat înregistrarea, fapt determinant pentru urmărirea penală și înaintarea vreunei acuzații penale. În context, adevărul judiciar a fost stabilit reieșind din minimul de posibilități de administrare a probelor de care a dispus Procuratura, respectiv, soluția s-a bazat pe probele legal administrate, la moment, fiind epuizate posibilitățile de a administra alte probe”.

Decizia a fost menţinută de Judecătoria Ciocana, pe care Reniţă a contestat-o în instanţa de apel, care în cele din urmă a admis cererea fostului deputat.

Julieta Saviţchi
19/05/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii