Igor Dodon ar putea fi cercetat penal: Procuratura Generală a intentat dosar penal pentru presupusă corupere a fostului preşedinte

Julieta Saviţchi
19/05/2022
Captură

Procuratura Generală a intentat un dosar penal pe cazul presupusei coruperi a ex-președintelui Igor Dodon de către Vladimir Plahotniuc, în vara anului 2019. Decizia a fost luată a doua zi după ce Curtea de Apel Chişinău a dat curs plângerii fostului deputat Iurie Reniţă, obligând procurorii să pornească urmărirea penală în acest caz.

„Procurorul general interimar a anulat ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale şi a emis o ordonanţă privind intentarea unui dosar penal. Până acum, nu a fost pornit un dosar penal în acest caz”, a precizat pentru portalul Anticorupţie.md Mariana Cherpec, ofiţerul de presă al Procuraturii Generale.

Funcţionara a mai comunicat că dosarul penal nu a fost intentat pe numele lui Igor Dodon, dar asupra cazului în care figurează mai multe persoane

Amintim că, deputatul Iurie Reniță a făcut publică o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, din iunie 2019, în care se vede cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră, în care ar fi fost bani. Șeful statului îi spune să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urmează să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-I transmită lui Cornel.

Secvența video este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon a declarat că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM.

Iurie Reniță a solicitat pornirea urmăririi penale pe faptul coruperii pasive a şefului statului. Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale  în acest caz, iar Procuratira Generală, condusă de Alexandr Stoianoglo, a menţinut decizia.

Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se precizează că „în cadrul procesului penal nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei, precum și subiectul ce a realizat înregistrarea, fapt determinant pentru urmărirea penală și înaintarea vreunei acuzații penale. În context, adevărul judiciar a fost stabilit reieșind din minimul de posibilități de administrare a probelor de care a dispus Procuratura, respectiv, soluția s-a bazat pe probele legal administrate, la moment, fiind epuizate posibilitățile de a administra alte probe”.

Decizia a fost menţinută de Judecătoria Ciocana, pe care Reniţă a contestat-o în instanţa de apel, care în cele din urmă a admis cererea fostului deputat.

Julieta Saviţchi
19/05/2022



Follow us on Telegram

Comentarii