„Igor Dodon Leaks”. Ce a „uitat” fostul preşedinte să facă public pe portalul dedicat dosarului său

Julieta Saviţchi
06/12/2022
CIJM

Fostul preşedinte Igor Dodon a lansat marţi o pagină web, cazuldodon.com, în care susţine că publică integral dosarul ajuns pe masa magistraţilor, în care este învinuit de corupere pasivă şi finanţare ilegală a Partidului Socialiştilor. Pe de altă parte, procurorii susţin că fostul şef al statului a ascuns anumite părţi din dosar care nu-i convin.

Pagina cazuldodon.com începe cu o preambulă semnată de fostul preşedinte, în care acesta se justifică şi afirmă că dosarul este fabricat la comanda politică a guvernării. „Atât pentru mine cât și pentru apărătorii mei este clar că aceste dosare sunt făcute la comanda politicului, această poziție este susținută și de experții în domeniu. Dar pentru a pune capăt speculațiilor și interpretărilor eronate voi plasa aici toată informația relevantă acestor dosare. Îndemn toți specialiștii echidistanți din domeniu, dar și pe toți cei interesați, să consulte informațiile expuse pe această resursă web pentru a-și putea crea o opinie proprie bazată pe fapte și dovezi și nu pe manipulări mediatice regizate de reprezentanții puterii actuale”, a scris Igor Dodon pe portalul consacrat dosarului în care este învinuit.

Fostul preşedinte susţine că probele de bază „sunt două înregistrări video, dobândite ilegal într-un context politic de criză, circumstanțele căruia le-am explicat de nenumărate ori. Aceste înregistrări  nu sunt depline, sunt montate și manipulatorii”, referindu-se la înregistrările video făcute publice de ex-deputatul Iurie Reniţă, în care fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc”, îi dă lui Dodon o sacoşă neagră în care ar fi bani.

Surse din Procuratură au comunicat pentru portalul Anticorupţie.md că Igor Dodon nu a publicat toată înregistrarea video a discuţiei cu Plahotniuc şi Serghei Iaralov, cu durata de 50 de minute, care conţine mai multe probe incriminatorii pentru Dodon.

La fel, lipsesc şi unele interceptări telefonice ale discuţiilor telefonice ale lui Dodon în timp ce se afla în arest la domiciliu, prin care ar fi încercat să găsească căi pentru a scăpa de învinuiri.

Autorii portalului au întocmit profilurile a 14 martori ai acuzării, cărora le oferă o imagine negativă şi dă de înţeles că aceştia s-ar afla în relaţii nefavorabile cu el.

Pe pagina web nu a fost publicată lista martorilor apărării, din 200 de persoane, printre care şi decedate.

Pe pagina respectivă se regăseşte şi profilul procurorului pe caz, Petru Iarmaliuc. Dodon susţine că acesta este cumătru cu fostul şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari, care ar dirija din umbră dosarul, a avut în trecut o colaborare cu actualul vicepremier Andrei Spînu şi că a făcut propagandă electorală în defavoarea sa când a candidat pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, dar a pierdut alegerile în favoarea liberalului Dorin Chirtoacă.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, procurorul Iarmaliuc a respins declaraţiile, calificându-le ca miciunoase. „Nu sunt cumătru cu Morari, nu mi-a botezat copiii, nici eu pe ai lui. Când Dodon se bătea cu Chirtoacă pentru Primăria Chişinău, eu eram liceean la Teleneşti. Spune minciuni”, ne-a declarat Iarmaliuc.

Procuratura Anticorupţie a venit cu o reacţie la scurt timp după lansarea paginii web pe care Igor Dodon şi-a publicat dosarul.

„Caracterul acestei acțiuni este unul total politic și are ca și scop să discrediteze autoritatea justiției. enotă o strategie de „spălare la față” în mod public și de-a pune presiune pe martori, precum și pe instanța de judecată. Totodată, instituția PA consideră ca fiind incompletă informația plasată pe site de către inculpat și confirmă că la dosar există și alte materiale care susțin acuzarea. Procuratura Anticorupție consideră că actul justiției trebuie să aibă loc în sala de judecată, sub lupa riguroasă a legii și trebuie să poarte un caracter obiectiv, departe de intențiile populiste și politice. Instituția Procuraturii Anticorupție nu se va lăsa atrasă într-un joc de circumstanțe și nu va admite ca imaginea și autoritatea procurorilor să fie discreditată de inculpați”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

 

Julieta Saviţchi
06/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii