Igor Dodon, liber să plece în România

Anticoruptie.md
19/01/2023
Sursa: CIJM

Ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, acuzat de corupere pasivă şi finanţare ilegală a unui partid politic, poate pleca în România, în perioada 28 ianuarie – 5 februarie. Decizia a fost pronunțată joi, de către magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ).

O cerere în acest sens a fost depusă de apărătorii ex-președintelui.  Avocații au motivat cererea prin necesitatea ca Igor Dodon să-și însoțească fiul la un tratament de reabilitare în România, din cauza unor complicații după infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19).

De altă parte, procurorul de caz a solicitat să fie verificate circumstanțele indicate în acele documente medicale, cu audierea medicilor care au eliberat aceste prescripții cât și respingerea cererii depuse de către apărători, deoarece aceasta nu întrunește prevederile legale, prevăzute la art. 296 alin. (3) din Codul de executare, și anume: nu au fost stabilite și dovedite circumstanțele personale excepționale ale inculpatului Igor Dodon, care ar face posibilă încuviințarea părăsirii teritoriului Republicii Moldova, pentru perioada 28.01.2023-05.02.2023. Mai mult ca atât, procurorii au susținut că nu a fost stabilită situația gravă a inculpatului și imposibilitatea ca instituțiile medicale din Republica Moldova, inclusiv cele private, să presteze servicii corespunzătoare.

„Cererea procurorului privind audierea medicilor pentru a verifica necesitatea excepțională de a se deplasa pe teritoriul României a fost respinsă, totodată, fiind admisă cererea apărătorilor inculpatului Igor Dodon, privind eliberarea încuviințării părăsirii teritoriului Republicii Moldova, pentru perioada 28.01.2023-05.02.2023, de către inculpat”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

În data de 18 noiembrie 2022, magistrații Curții Supreme de Justiție au decis eliberarea ex-președintelui din arest la domiciliu. Dodon a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, având însă interdicția de a părăsi țara.

Recuzările în dosarul de învinuire a ex-preşedintelui Igor Dodon de corupţie pasivă şi finanţare ilegală a unui partid politic contină şi în anul curent. Avocaţii fostului şef de stat au solicitat în şedinţa de săptămâna trecută recuzarea întregului complet de judecată, format din 3 magistraţi de la Curtea Supremă de Justiţie.

În afară de dosarul „Kuliokul”, examinat de un complet de judecători ai CSJ, la Judecătoria Chişinău se află pe rol cauza penală în care Igor Dodon este inculpat pentru abuz în serviciu în cazul contractului controversat de achiziţionare a energiei electrice.

Anticoruptie.md
19/01/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii