DOC // Igor Dodon riscă un nou dosar. Peste un milion de lei, nedeclarat

Viorica Mija
02/12/2022
Captură video

Ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, riscă o nouă cauză, după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a depistat neconformități la declararea veniturilor pentru trei ani. Acesta ar fi încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale, concluzie cuprinsă în actul de constatare emis, vineri, de ANI. Autoritatea a început să-l cerceteze pe Igor Dodon la mijlocul anului 2020. În cazul fostului șef de stat, inspectorii s-au sesizat din oficiu, în baza investigațiilor jurnalistice, dar și a mai multor sesizări oficiale parvenite de la deputați din legislativul anterior.

Conform inspectorilor de integritate, Dodon ar fi ascuns venituri importante în anii 2017, 2018 și 2019, ceea ce a dus la crearea unor diferențe substanțiale și nejustificate, în sumă de 1 175 457,16 lei, între averea dobândită și veniturile obținute.

Conform procedurilor, actul de constatare este remis instanței de judecată, cu solicitarea de a aplica măsurile de asigurare necesare și încasarea în folosul statului a valorii averii nejustificate.

Fosta șefă a ANI, Rodica Antoci, recunoștea, într-un interviu pentru Anticoruptie.md, că în cazul lui Igor Dodon ar fi fost nevoie de curaj, ca să demarezi controale, al fel ca și în cazul altor demnitari cu funcții importante în guvernarea anterioară. Ea mai spunea că în cazul fostului președinte și alte instituții ar trebui să demareze controale, întrucât el a fost funcționat public mai mult de zece ani.

Igor Dodon este învinuit pe două capete de acuzare pentru corupţie pasivă, episodul din înregistrarea video în care primeşte de la oligarhul Plahotniuc punga cu bani (kuliokul) pentru ca să facă alianţă cu PDM, precum şi acuzaţia de finanţare ilicită a Partidului Socialiştilor.

În gestiunea procurorilor a rămas partea dosarului ce ţine de acuzaţiile de îmbogăţire ilicită şi trădare de patrie.

Fostul președinte a fost reţinut pe 24 mai și momentan este cercetat sub control judiciar.

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a deconspirat în investigații jurnalistice mai multe scheme de corupție în care era implicat Igor Dodon pe când deținea funcții publice. Bunăoară, în 2008 jurnaliștii de investigație au arătat că Igor Dodon, care deținea atunci funcția de ministru al Economiei, ar fi avut interese pentru promovarea unei companii-căpușă la procurarea energiei electrice, schemă în urma căreia statul a fost prejudiciat enorm. Abia în 2021 doi experți au cercetat datele din investigația din 2008 și au depus o sesizare pe numele lui Igor Dodon la procuratură. În schema cu intermediarii la procurarea energiei electrice ar mai fi implicați, potrivit procurorilor, Zinaida Grecianîi, care pe atunci era șefă a Cabinetului de Miniștri, dar și Vladimir Plahotniuc, care mai târziu a ajuns lider al PDM și vicepreședinte al Parlamentului.  

Viorica Mija
02/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii