Ilan Shor în denunţul depus la CNA împotriva lui Vlad Filat: “A făcut presiuni şi a extorcat sume mari”

Julieta Savițchi
16/10/2015
Foto: Ziarul Național

La doar o zi de la reținerea lui Vlad Filat portalul NewsMaker a publicat un document pe care îl prezintă drept procesul-verbal de audiere al lui Ilan Shor. Omul de afaceri le-a povestit procurorilor, cu două zile înainte ca liberal-democratul să ajungă după gratii, când l-a cunoscut pe politician și ce afaceri au făcut împreună.

Potrivit documentului semnat de către Andrian Popenco, şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie, şi Ilan Shor, primarul orașului Orhei, audierele au durat aproape trei ore în unul din birourile omului de afaceri din Casa Sindicatelor. Shor a dorit să tipărească personal mărturia, în lipsa unui apărător, invocând  motive de securitate. Businessmanul a anexat la mărturie 148 de pagini cu copiile documentelor confirmatoare.

Ilan Shor spune că l-a cunoscut pe Vlad Filat în 2008, într-un club din Capitală, iar a doua oară s-au văzut în 2010, când acesta era deja prim-ministru. Ilan Shor susţine că împrejurările legate de scandalul cu compania Le Bridge  l-au impus să apeleze la Filat, căruia i-a dat mită 500.000 de dolari  pentru a pune capăt controalelor excesive, dar şi pentru a câştiga procesul de judecată.

Ulterior, Vlad Filat ar fi pretins şpagă de un million de dolari pentru a-i permite comerţul fără taxe cu petrol în zona vamală a Republicii Moldova. Iniţial i-a achitat jumătate de million, restul urmând s-o facă după ce liberal-democratul avea să-şi onoreze promisiunea. Shor a mai arătat în denunţul său că Filat i-ar fi propus să-i răscumpere creditele de la Banca de Economii în sumă de un mililiard de lei pentru a-i rezolva problemele cu vama şi staţiile peco. Deşi fostul premier nu şi-a onorat promisiunea, el nu i-a restituit banii omului de afaceri.

Shor mai arată în denunţul său că anume Vlad Filat l-a obligat să ia credite de la BEM şi să la transfere ulterior pe contrurile unor firme off-shore, care aparţineau lui Filat. Primarul orașului Orhei a mai declarat că ultima dată, la 10 octombrie 2015, i-a dat lui Filat 20 de milioane de lei “pentru necesităţile partidului” chiar la sediul PLDM, de pe strada Bucureşti din Capitală.

Procurorii Anticorupţie, care au descins joi seara cu percheziţii la sediul PLDM şi domiciliul lui Vlad Filat, susţin că ar fi găsit probe care confirmă acuzaţiile din denunţul lui Shor. Politicianul a fost reţinut joi, 15 octombrie, pentru 72 de ore. Procurorii susţin că vor cere în instanţă mandat de arest pe numele lui Filat.

 

Julieta Savițchi
16/10/2015
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii