Ilan Șor, condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare. Omul de afaceri a fost eliberat sub control judiciar

Anticoruptie.md
21/06/2017
Ilan Șor Foto: realitatea.md

Primarul orașului Orhei, Ilan Șor, a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Decizia a fost luată miercuri, 21 iunie, de magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani. Totodată, businessmanul a fost eliberat provizoriu sub control judiciar, cu condiția că nu este arestat legal în alte cauze și să nu părăsească țara. El nu a fost prezent la pronunțare, părăsind sediul instanței înainte ca judăcătorii să intre în deliberare. Potrivit apărătorilor, Șor s-ar fi simțit rău. 

Anterior, procurorii au cerut o pedeapsă de 19 ani de privare a libertății pentru controversatul businessman. „Este o decizie neîntemeiată, dat fiind faptul că pe parcursul urmăririi penale au fost acumulate suficiente probe care atestă vinovăția lui”, a comentat procurorul Andrei Baeșu, adăugând că va contesta hotărârea în apel.

Și avocații condamnatului au precizat că vor contesta sentința. „Domnul Șor consideră este un dosar motivat politic”, a comentat apărătorul Iulian Balan.

Ilan Șor a fost reținut de oamenii legii și plasat în arest în iunie 2016. Începând cu luna august a anului trecut, omul de afaceri a fost cercetat fiind în arest la domiciliu. Dosarul său a fost transmis în judecată pe 24 august. Fostul șef al Consiliului de administrare al BEM ar fi obținut prin înșelăciune, în perioada 4 noiembrie – 25 noiembrie 2014, peste cinci miliarde de lei de la Banca de Economii. Banii au fost oferiți în calitate de credite mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Şor, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost prezentate nişte contracte fictive, încheiate cu un şir de entităţi bancare din Federaţia Rusă.

De atunci, mai multe ședințe au fost amânate, iar altele au fost însoțite de proteste în timpul cărora sute sau chiar mii de persoane au cerut magistraților să le elibereze primarul și să îl lase să conducă în continuare orașul Orhei. La una dintre manifestații a fost prezentă soția lui Șor, interpreta Jasmin, care a acuzat magistrații că fac jocuri politice. S-au remarcat și bodyguarzii omului de afaceri, care au blocat accesul jurnaliștilor spre inculpat și în biroul judecătorului, la una dintre ședințe.

Între timp, Șor și-a schimbat și unele declarații. Dacă în autodenunțul față de Vlad Filat, el spunea că i-ar fi dat ex-premierului o mită de 250 de milioane de dolari, bani scoși prin credite neperformante de la Banca de Economii, atunci într-un interviu din luna septembrie, primarul a declarat că de la BEM au fost furate doar 190 de milioane de dolari. Banii ar fi ajuns pe conturile lui Vlad Filat și Veaceslav Platon în noiembrie 2014.

Anticoruptie.md
21/06/2017
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii