Ilan Șor poate sta liniștit în Israel. Stoianoglo recunoaște că nu prea poate face mai nimic pentru a-l aduce în fața justiției din Republica Moldova

Mădălin Necșuțu
21/07/2021

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a vorbit, marți seară, la postul N4 despre situația unui alt oligarh fugar, Ilan Șor, condamnat în primă instanță în dosarul „furtul miliardului de dolari” din băncile moldovenești prin scheme ilegale și care deține și cetățenie israeliană. Acesta a fugit din Moldova în același timp cu Plahotniuc în iunie 2019 și s-ar afla în Israel, stat care nu-și extrădează cetățenii.

„Deși potrivit unei reguli generale statul Israel nu își extrădează cetățenii, totuși sunt niște excepții. Au existat cel puțin două sau trei cazuri când acest stat a extrădat persoanele condamnate. Însă în momentul în care vom avea deciziile de condamnare finale, vom putea expedia sentința pentru executare în statul Israel”, a declarat Stoianoglo.

El a ținut să precizeze că nici o ședință în judecată în cazul lui Șor nu ar fi fost amânată sau anulată din cauza procurorilor. Procesul lui Șor este tergiversat de mai bine de cinci ani de zile, iar în 2017 acesta a fost condamnat în primă instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru delapidări masive și spălare de bani.

„Avem o situație în care avocații se folosesc de dreptul de apărare, adresează tot felul de sesizări, apeluri și jocul ăsta permanent continuă. Din punct de vedere al codului procedurii , acest lucru se permite, dar noi vedem că acest lucru este un abuz. Din punct de vedere al legislației ei (avocații) pot să fie trași la răspundere administrativă”, a mai adăugat procurorul general.

Partidul Ilan Șor a reușit să treacă pragul electoral în aceste alegeri, cu un scor de 5,74% și a reușit să obțină șase mandate de parlamentar în noul Legislativ.

Mădălin Necșuțu
21/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii