Ilan Șor, pregătit să revină în țară: „Sunt gata să returnez suma care mi se impută și să o revendic apoi de la beneficiarii reali ai fraudei bancare”

Marcela Meglei
27/04/2021

Deputatul Ilan Șor, condamnat de instanța de fond pentru escrocherie şi spălare de bani, susține că nu a beneficiat de bani din băncile devalizate. Chiar și așa, Șor promite să returneze prejudiciul adus statului, pe care spune că îl va recupera ulterior de la „adevărații beneficiari” ai furtului miliardului. Declarațiile au fost făcute marți într-o conferință de presă susținută online. 

Foștii acționari ai celor trei bănci implicate în jocul secolului - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială - vor cere în instanță de judecată repararea prejudiciului cauzat, spune Șor.

„Nimeni dintre noi, acționarii și managementul băncii, nu a avut vreo legătură cu banii din bugetul de stat. Noi nu i-am primit și nu i-am folosit. Mai mult decât atât, în momentul înlăturării noastre de la conducere, toate cele trei bănci dețineau active importante, de care am fost practic deposedați. În perioada următoare, vom depune plângeri civile și penale privind prejudiciul cauzat acționarilor”, a declarat liderul Partidului Șor.

Deputatul a punctat că va apărea în spațiul public imediat ce instanța de judecată va anula mandatul de arestare pe numele său. „Sunt într-un loc sigur, aproape de dumneavoastră. Eu îmi doresc să particip la ședințele de judecată, să mă prezint în fața procurorilor și să ofer informații despre beneficiarii reali ai fraudei bancare”, a mai menționat Șor, fără a preciza despre cine este vorba.

Fostul primar de Orhei și actualul deputat, Ilan Şor, a fost reținut în mai 2015 și condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare de tip semiînchis pentru escrocherie şi spălare de bani. Cu toate acestea, instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. La 12 februarie 2018, după circa opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău, dosarul lui Șor a fost remis Curții de Apel Cahul. De atunci, zeci de ședințe de judecată au fost amânate din diferite motive.

Marcela Meglei
27/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii