Ilan Șor, reținut pentru 72 de ore

Anticoruptie.md
22/06/2016
Ilan Șor. Foto: ShorHolding

Omul de afaceri Ilan Șor, primarul orașului Orhei, a fost reținut pentru 72 de ore. Potrivit Adrianei Bețișor, procuror Anticorupție, el este acuzat de spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele legate de creditele neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Reținerea a avut loc în cadrul unei alte cauze penale decât cea în care este deja învinuit. 

"Ilan Șor a fost reținut într-o nouă cauză penală intentată pe frauda bancară - escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani. Acum, datorită informațiilor pe care le-am obținut de peste hotare, de la autoritățile similare din Letonia și alte state, analizele financiar economice, am revenit la aceeași poziție pe care am susținut-o anterior, a temeiului rezonabil de a fi aplicată această măsură preventivă", a declarat Adriana Bețișor, precizând că procurorii vor depune în scurt timp un demers la Judecătoria sectorului Buiucani prin care vor solicita aplicarea arestului pe un termen de 30 de zile. 

De partea cealaltă, avocații lui Ilan Șor neagă acuzațiile și consideră acțiunile Procuraturii Anticorupție drept unele ilegale și nejustificate. "Nu au fost prezentate niciun fel de dovezi noi, care ar demonstra vinovăția lui Ilan Șor. Considerăm că Procuratura se lasă influențată de demersurile mass-media din ultima perioadă. Ne dorim o justiție adevărată, bazată pe lege, fapte și probe, nu una mediatică, condusă de lozinci susținute activ de unele persoane", au declarat apărătorii.

Omul de afaceri, care a ocupat funcția de președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii, a mai fost reținut în mai 2015, fiind învinuit în dosarul fraudelor în proporții deosebit de mari în sectorul bancar. Instanța a decis însă plasarea acestuia în arest la domiciliu, și nu în izolator așa cum au cerut procurorii. Ulterior, businessmanul s-a înscris în cursa electorală pentru funcția de primar la Orhei și a scăpat de arest. 

Ilan Șor este principalul martor al acuzării în dosarul intentat pentru acte de corupţie fostului premier Vlad Filat. În octombrie 2015, omul de afaceri a semnat un autodenunț, publicat ulterior în presă, în baza căruia a fost reținut Vlad Filat. Potrivit lui Ilan Șor, împrejurările legate de scandalul cu compania Le Bridge l-au făcut să apeleze la Filat, căruia i-a dat mită 500.000 de dolari pentru a pune capăt controalelor excesive, dar şi pentru a câştiga procesul de judecată. Ulterior, Vlad Filat ar fi pretins şpagă de un million de dolari pentru a-i permite comerţul fără taxe cu petrol în zona vamală a Republicii Moldova. Iniţial i-a achitat jumătate de million, restul urmând s-o facă după ce liberal-democratul avea să-şi onoreze promisiunea. Shor a mai arătat în denunţul său că Filat i-ar fi propus să-i răscumpere creditele de la Banca de Economii în sumă de un mililiard de lei pentru a-i rezolva problemele cu vama şi staţiile peco. Deşi fostul premier nu şi-a onorat promisiunea, el nu i-a restituit banii omului de afaceri. Primarul orașului Orhei a mai declarat că ultima dată, la 10 octombrie 2015, i-a dat lui Filat 20 de milioane de lei “pentru necesităţile partidului” chiar la sediul PLDM, de pe strada Bucureşti din Capitală.

Anticoruptie.md
22/06/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii