Imaginile video cum procurorul general interimar numără euro: Cine este bărbatul care i-a dat banii lui Dumitru Robu

Julieta Saviţchi
19/11/2021
Sergiu Șeptelici (dreapta). Foto: Anticoruptie.md

Bărbatul care i-a dat banii procurorului general interimar, Dumitru Robu, se numeşte Sergiu Şeptelici, a deţinut funcţia de consul al Republicii Moldova la Odesa şi a fost învinuit într-un dosar de corupţie, fiind achitat de prima instanţă.

Sergiu Şeptelici nu se află la moment pe teritoriul Republicii Moldova. Solicitat de portalul Anticorupţie.md, Vadim Ciobanu, avocatul lui Sergiu Şeptelici, ne-a comunicat că clientul său intenţionează să revină în ţară pentru a clarifica de unde au apărut în spaţiul public imaginea cu procurorul Robu, filmată în casa părinţilor săi. „Nu am împuterniciri de la clientul meu ca să fac declaraţii în acest caz, nici nu cunosc detalii. Doar că mi-a dat de înţeles că nu există ceva infracţional în banii care i-a dat lui Robu”.

Precizăm că Dumitru Robu a declarat că filmarea a avut loc în casa unui vecin de al socrilor săi în vara anului 2020. Acesta spune că fiul stăpânului casei, Sergiu Şeptelici, a procurat un automobil de la cumnatul său. Pentru că acesta se afla în perioada respectivă în Italia, l-a ajutat să efectuieze tranzacţia, iar ulteior a depus bani pe contul cumnatului. Surse din anturajul lui Robu au comunicat pentru Anticorupţie.md că Robu deţine dovada că în perioada respectivă a transferat 10.000 de euro pe numele cumnatului său.

Sergiu Șeptelici a fost reţinut în aprilie 2018, fiind bănuit că în timp activa în calitate de consul la Odesac, ar fi luat mită de 100 de euro pentru perfectarea vizei moldovenești unui cetățean egiptean. Procurorii i-au incriminat lui Şeptelici că, la 6 aprilie 2018, i-a perfectat unui cetățean de origine arabă viză pentru un termen de 60 de zile contrar prevederilor legii. În schimbul acestui serviciu, bănuitul ar fi pretins și primit mită în valoare de 100 de euro. Pe numele diplomatului a fost pornită o cauză penală pe faptul coruperii pasive, conform art. 324, alin. (4) Cod Penal.

Şeptelici a pledat nevinovat şi a invocat că dosarul i-a fost fabricat de SIS la comanda apropiatului lui Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi, pentru că s-a opus schemei de înstrăinare a clădirii Consulatului Moldovei din Odesa.

Dosarul se află pe rol în Curtea de Apel Chişinău, iar următoarea şedinţă este programată pentru luna februarie a anului viitor.

O înregistrare video cum procurorul general interimar, Dumitru Robu, primeşte şi numără câteva mii de euro a fost făcută publică joi dimineaţă de către o persoană anonimă. Cel care a expediat filmuleţul în adresa mai multor redacţii susţine că ar fi vorba de luare de mită. Dumitru Robu a venit cu o reacţie în care declară că este „o tentativă de intimidare” alimentată de ultimele acţiuni în lupta cu corupţia din justiţie.

Julieta Saviţchi
19/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii