„În deplasare de serviciu”. Cavcaliuc refuză categoric să se prezinte în fața procurorilor

Ilie Gulca
27/07/2021
Facebook.com

Gheorghe Cavcaliuc, președinte al Partidului Acasă Construim Europa (PACE) și angajat al Komet Group SA, firma omului de afaceri Anatol Stati, a plecat la lucru „în alte jurisdicții”. El a refuzat din nou, pe 26 iulie, să dea curs citațiilor Procuraturii Raionale Sângerei în cazul stropirii cu verde de briliant a vicepreședintelui raionului Sângerei.

Fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției a acuzat autoritățile că „au eșuat să îi garanteze un proces echitabil” și a invocat „încălcarea dreptului său la apărare”.   

„Sunt gata să vin în fața unui procuror cinstit, nepărtinitor, după ce vor fi anulate de instanțe de judecată acțiunile și actele ilegale emise de procurorul Zaharia și doar după recuzarea acesteia de la instrumentarea acestui caz”, a insistat fostul polițist, lansând noi acuzații la adresa procurorului.

El a subliniat că acest dosar ar putea să fie folosit de oponenții săi politici și de șefii procurorului Ludmila Zaharia pentru a o forța să întreprindă acțiuni ilegale împotriva sa și a colegilor săi din PACE.

„În perioada în care vor fi examinate contestările depuse de avocații mei și până la recuzarea procurorului Zaharia, în privința căreia există suspiciuni că ar fi șantajabilă pentru a mă presa, voi continua să desfășor activitatea mea profesională în cadrul companiei internaționale în funcția pe care o dețin în ultimii doi ani”, a spus el, referindu-se la compania Komet Group SA.

Cavcaliuc susține că a fost suspendat din funcția pe care o deține la Komet Group pentru aproximativ două luni ca să participe la alegerile parlamentare.

„Am informat Procuratura despre revenirea mea la muncă și am prezentat ordinul de deplasare în interes de serviciu în mai multe jurisdicții internaționale unde are compania activități.”

Cavcaliuc a fost dat în urmărire de către Procuratura Raională Sângerei după ce a refuzat să dea curs citațiilor. Mai întâi, el a refuzat să se prezinte în fața procurorilor, solicitând suspendarea tuturor activităților procesuale în cazul său până la finalizarea scrutinului parlamentar.

După încheierea cursei electorale, el a spus că avocatul său ar fi în concediu în afara Republicii Moldova până pe 30 iulie și a semnalat un pretins conflict de interese cu procurorul responsabil de caz, Ludmila Zaharia. 

Gheorghe Cavcaliuc a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare: „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”.

Membri ai PACE, filiala Sângerei, l-au oprit în stradă pe vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru, și l-au stropit pe față cu verde de briliant. Activiștii l-au acuzat pe funcționar că s-ar fi „vaccinat anti-Covid fără rând”.

Alți patru membri ai formațiunii, inclusiv președintele organizației teritoriale a partidului PACE, sunt cercetați în acest dosar.

Președintele organizației teritoriale Sângerei a partidului continuă să se afle în arest la domiciliu, după ce magistrații de la Curtea de Apel Bălți au respins contestația procurorilor prin care insistau pe arestarea acestuia.

Ceilalți membri sunt cercetați în libertate, având interdicția să părăsească Republica Moldova. Pentru aceste acțiuni, legislația prevede amendă sau închisoare maximă de până la cinci ani.

Ilie Gulca
27/07/2021Become a Patron!

Comentarii