În Franța a început procesul în care fostul președinte Nicolas Sarkozy este judecat pentru corupție

Cornelia Cozonac
24/11/2020
France.24

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost trimis în fața unui tribunal pentru fapte de corupție, o premiera în istoria postbelica a Frantei. Procesul de judecată a început luni, la Paris. Sarkozy este judecat în dosarul "interceptărilor", alături de avocatul său Thierry Herzog și de fostul înalt magistrat Gilbert Azibert, relatează AFP, citată de portalul Ziare.com.

Este pentru prima dată când un fost președinte al Franței este judecat pentru corupție. Dosarul "interceptărilor" își are originea într-un alt dosar judiciar care-l amenința pe Sarkozy, acela legat de suspiciunile privind finanțarea campaniei sale prezidentiale din anul 2007 cu bani primiți de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

Retras din politică după ce a pierdut cursa internă a dreptei franceze pentru alegerile prezidențiale din 2017, Sarkozy riscă zece ani de închisoare și o amendă de un milion de euro pentru corupție și trafic de influență, la fel și ceilalți doi inculpați, judecați în plus și pentru încălcarea secretului profesional.

Fostul șef de stat, în vârstă de 65 de ani, promite că va fi "combativ" în fața instanței în acest proces fără precedent. Fostul președinte consideră că acțiunile judiciare împotriva lui sunt motivate politic, punând inculparea sa pentru corupție pe seama 'instrumentalizării politice a unei părti a justiției'.

În luna martie 2012, site-ul de investigatii Mediapart a publicat un document din care reiese ca, in anul 2007, Franta a vandut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finantarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro. Un an mai tarziu, cand Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justitia franceza a decis sa inceapa investigarea acestui caz.

În cadrul investigatiilor privind ancheta libiana, procurorii au stabilit, in septembrie 2013, sa intercepteze convorbirile lui Sarkozy, descoperind astfel la inceputul anului urmator ca el folosea o linie telefonica secreta, cu o cartela prepay achizitionata sub numele "Paul Bismuth", pentru a comunica cu avocatul sau, Thierry Herzog.

Conform rechizitoriului Parchetului National Financiar (PNF), in timpul mandatului sau prezidential Sarkozy a incercat, ajutat de avocatul Thierry Herzog, sa obtina unele informatii secrete de la un inalt magistrat, Gilbert Azibert, privind o investigatie care il viza in "afacerea Bettencourt", in schimbul promisiunii unui post de prestigiu la Monaco pentru acesta din urma, post pe care in final Azibert nu l-a mai obtinut.

Dupa ce la sfarsitul lui 2013 a fost achitat dosarul "Bettencourt" - in care el fusese suspectat ca Liliane Bettencourt, mostenitoarea imperiului de cosmetice L'Oreal, i-ar fi finantat ilegal campania din 2012 - Sarkozy a sesizat Curtea de Casatie pentru a obtine anularea confiscarii agendelor sale prezidentiale, el temandu-se ca informatiile continute de acestea ar putea fi folosite impotriva sa in alte anchete. In timpul procedurii legate de aceasta sesizare Sarkozy ar fi incercat in 2014 sa obtina respectivele informatii secrete de la Gilbert Azibert, la acea vreme judecator la Curtea de Casatie.

Validarea interceptarilor, in martie 2016, de catre cea mai inalta instanta a Frantei a fost o infrangere majora pentru fostul presedinte, care a sustinut ca transcrierea discutiilor intre un avocat si clientul sau este ilegala.

Pe Nicolas Sarkozy il mai asteapta un proces in primavara, si anume dosarul "Bygmalion" legat de finantarea campaniei sale prezidentiale din 2012, scrie sursa citată. 

În 2011, un alt fost președinte francez, Jacques Chirac, a fost judecat și condamnat  la doi ani de închisoare cu suspendare - pentru angajări fictive la primaria Parisului făcute pe vremea când fusese edilul capitalei franceze.

Cornelia Cozonac
24/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii